[9n3] Turbo do 1.2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szczepcio95
Newbie
Newbie

[9n3] Turbo do 1.2

Post autor: szczepcio95 »

Witam. Jak stoją koszty z montażem i kupnem turbosprężarki do silnika 1.2 70KM w polku? Wiem, że są przy tym też koszty poboczne, jeśli ktoś dokładnie wie, co i jak trzeba wymienić to proszę o odpowiedź :)
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Zacznijmy od tego czy to się opłaca i jak długo chcesz tym jeszcze pojeżdzić?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ja juz wiem że sie nie opłaca...
ile tym turbo uzyskasz? trwałość tej pyrkawki 3 cylindrowej z turbo była by niewielka
s
szczepcio95
Newbie
Newbie

Samochód rocznik 2009, więc spokojnie z 5 lat nim pojeżdżę jeszcze. Zastanawia mnie czy warto w takie rzeczy inwestować i czy jest to chociaż w jakimś stopniu opłacalne.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

nie jest opłacalne, ale jak już coś robić to zmienić silnik
s
szczepcio95
Newbie
Newbie

właśnie zainteresowałem się tym tematem po czytaniu forów. Jeśli ktoś się zna, to jaki móglby polecić w miarę dobry i niezbyt paliwożerny silnik do takiego polka. Co by najbardziej pasowało i jakie koszty mogą z tym być związane?
Awatar użytkownika
httes
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: httes »

Z Twojej wypowiedzi wnioskuje ze chcesz uzyskać wiecej mocy. Zmiana silnika jest w miarę tania jak zmieniamy silnik A na silnik A. Jeśli nie jestes mocno związany z samochodem sprzedaj i kup z innym silnikiem. Zmiana silnika to temat rzeka. Dochodzi do tego skrzynia różne patenty i milion innych rzeczy. No chyba ze samochod jest bardzo ważny a pieniądze odgrywają mniej ważną role. A tak w ogóle chip z paroma kucami wiecej by nie wystarczyl?
m
mates86

Post autor: mates86 »

Kup 1.9 TDI i będziesz miał więcej mocy i małe spalanie.
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

turbo do 1.2? Dziwię się , że wogóle wpadłeś na taki pomysł :crazy: silnik nie wytrzyma.. tak jak wyżej kolega zaproponował. tdi 101 km wystarczy Ci, program i masz jakies 125-131 hp ewentualnie 130 konną wersję, ale z nią ciężko jest na rynku aut używanych
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gulczas783 »

Załóżmy, że nawet uturbisz swój silnik i turbo da 50% więcej mocy czyli 35 KM (może więcej, może mniej) p uzyskujesz 105 KM. koszt to pewnie kilka tys. zł, a za taką kasę mógłbyś już założyć 1.8T gdzie w serii masz na dzień dobry 150 KM ;) lub tak jak poprzednicy piszą 1.9 TDI jest dobry do modów ;)
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Jeżeli jeździsz dużo i chcesz jako takiej dynamiki sprzedawaj 1.2 i kupuj tdika w 1.9

Nie myśl o swapie bo swap to nie tylko wymiana silnika
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”