Witam, posiadam polo 9n 1.2 12V 2002r. przebieg 120tyś (samochód kupiłem w salonie nowy, przebieg prawdziwy) mianowicie wielkie zaskoczenie przy tak małym przebiegu co ok. 1000 km muszę dolewać olej silnikowy. Postanowiłem oddać samochód do warsztatu, mechanik wymienił uszczelniacze i gwarantował że już nie będzie ubywać oleju. Skasował za robotę 600,00 zł i nic się nie zmieniło w dalszym ciągu muszę dolewać olej. Proszę o waszą pomoc co może być jeszcze przyczyną ? Chciałbym to zrobić ponieważ planuję jeszcze przez ok 5 lat pośmigać tą polówką, a olej tani nie jest i takie dolewanie kosztuję. Pozdrawiam.
[quote=""HAwK""]Witam, posiadam polo 9n 1.2 12V 2002r. przebieg 120tyś (samochód kupiłem w salonie nowy, przebieg prawdziwy) mianowicie wielkie zaskoczenie przy tak małym przebiegu co ok. 1000 km muszę dolewać olej silnikowy. Postanowiłem oddać samochód do warsztatu, mechanik wymienił uszczelniacze i gwarantował że już nie będzie ubywać oleju. Skasował za robotę 600,00 zł i nic się nie zmieniło w dalszym ciągu muszę dolewać olej. Proszę o waszą pomoc co może być jeszcze przyczyną ? Chciałbym to zrobić ponieważ planuję jeszcze przez ok 5 lat pośmigać tą polówką, a olej tani nie jest i takie dolewanie kosztuję. Pozdrawiam.[/quote]
Swoją drogą dużo skasował. Będzie silnik do roboty. Tzn do remontu. Dużo oleju pije?
Od razu jak zapali się kontrolka że jest niski poziom oleju to dolewam tak aby po sprawdzeniu na bagnecie było nieco ponad połowa miary to jakieś 1 litr oleju ;/
jak nie dymi to musi gdzieś lecieć, może podłóż na noc pod silnik karton to zobaczysz czy gdzieś kapie, ale jak będzie sucho żeby to nie była woda
pewnie masz osłonę plastikową pod silnikiem więc trzeba by ją zdjąć do tego testu, chodź i tak najlepsza jest kontrola wzrokowa na kanale
[quote=""HAwK""]Sprawdzałem już nie raz czy są jakieś ślady pod samochodem[/quote]
tyle że jeżeli masz, tak jak pisałem, osłonę to nie będzie widać, trzeba by ją zdjąć na jakiś czas, a na niej też było by widoczne
jedź do innego mechanika, najlepiej zapytaj na forum czy ktoś zna dobrego i zaufanego w twojej okolicy