Jak na razie temat wymiany komputera "wisi" ponieważ, nawet jeżeli zakupiłbym komputer z wersji 70KM (na allegro chodzą po ~250 zł) to ASO go nie zakoduje bo oni już wszystko online robią "po VINie".
Oglądałem procedurę wymianę ECU w jakimś starszym Golfie chyba na kanale YT VCDS'a i potrzebny jest PIN z obecnego auta i z auta dawcy aby dało się to zrobić samemu - oczywiste jest, że na allegro tego nie dostanę. Ba, nie mam nawet PINu swojego własnego auta.
Franek podsyłał mi soft pod ten sterownik ale ostatecznie nie dowiedziałem się czy to do wersji 60 czy 70 KM (moze nie ma różnicy?), dwa nie ma kto mi tego wgrać bo potrzebny jest specjalny kabel do programowania ECU, trzy można łatwo posadzić sterownik używając jakiejś chińszczyzny.
Generalnie nie wiem jak to popchnąć dalej.
Drugi obszar zainteresowań to chiptunning np.
http://www.kreatormocy.pl/przyrost-mocy ... wagen#polo
Z tego co się orientowałem oni to robią w Warszawie za 900 zł, w Katowicach polecili firmę, ale tu już cena była 1200 zł. Przy czym w Katowicach przez telefon facet informował mnie, że w tych silnikach wzrosty sa w granicach do max 10%.
Niestety nie wiem na ile te sterowniki:
60KM CGPB: HW: 03E 906 023 L Revision: HO4
70KM CGPA: HW: 03E 906 023 L Revision: HO5
Różnią się wewnętrznie tym softem i czy taka firma jak ten wspomiany kreator mocy spokojnie te +70KM wyciągnie przez modyfikację danych czy np. inne wzrosty mozna uzyskać dla bazowej mocy 60KM a inne dla bazowego 70KM. Może np. soft jest identyczny a inna mapa jest wgrana, nie mam pojęcia.