Witajcie,
Po wciśnięciu przycisku ogrzewania tylnej szyby, tylna szyba ładnie grzeje, ale z lusterkami jest problem. Zdjąłem obudowę, zmierzyłem napięcie i się okazało, że jest 1,5V. Po przekręceniu gałki wskazania grzania, napięcie 0. Jaka prawidłowa powinna być wartość?
Napięcie powinno być 12V lub wyższe. Tylko załącza się gałką sterowania lusterek (przełączając w pozycje grzania). Lusterka grzeją 10 min po tym czasie się wyłączają (można czas zmienić adaptacją). Do załączenia potrzebny jest sygnał że alternator ładuje (silnik musi pracować). Maty możesz sprawdzić omomierzem zdrowa mata ma w okolicach 12 ohm.
Przy zapalonym silniku sprawdzałem napięcie, które tak mało wyniosło. Po przekręceniu gałki rosło i malało. Omomierzem niestety nie sprawdziłem maty.
Co może być przyczyną takiego napięcia?
Przekaźnik znajduje cie za włącznikiem świateł ,jest głęboko schowany musisz odkręcić plastik nad nogami i wypiąć najprawdopodobniej moduł BSI aby ci nie przeszkadzał nie wiem dokładnie ,który to.Jest tam ich pare 3 może nawet 5.Możesz też spróbować dostać się wytrzaskując plastik do bezpieczników odkręć puszkę odchyl i spróbuj się dostać.
To że cyka nie znaczy że całkiem dobry sprawdź czy jak cyknie to masz napięcie 12V lub wyższe na po obu stronach styku. Tylko nie pomyl i nie mierz na cewce lub zewrzyj drutem styk przekaźnika wsadź i sprawdź napięcie na lusterkach.
Znalazłem przekażniki, które mają numery 53, 100, 109, 456, 53, 489 i jeszcze jeden, ale ciężki dostęp do odczytu.
Teraz tak:
- czy mam wszystkie wypinać i testować? a może tylko trochę wysunąć, aby siedział a nóżki wystawały i wtedy testerem?
- wszystkie powinny mieć 12V lub więcej na wyjściu?
- każdy ma 4 nóżki? w którą mam się wpinać miernikiem podczas testów?
Skomplikowane... :/
Druga sprawa odnośnie bezpieczników. Wg schematu vw, podgrzewanie lusterek to bezpiecznik gniazdo nr 8. Na schemacie są dwa gniazda 8. U mnie bezpiecznik podgrzewanie lusterek 5a, jest wpięty tylko w jedno gniazdo nr 8, drugie pod nim jest puste....
Wyciagnij.Zmostkuj ten przekaźnik (dla zielonych zmostkowanie czyli np wlaczenie zarowki omijajac przelacznik)TZN wsadz tam kabel w odpowiednie piny aby uruchomic grzanie bez przekaznika ,ktory sluzy jako zabezpieczenie przepalenia sie wlacznika podgrzewania lusterek.