[9N] mam klocki czy szczeki?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

[9N] mam klocki czy szczeki?

Post autor: aviator »

Witam,
Może mi ktoś powiedzieć czy w moim polo 1,4tdi 2003 mam klocki czy szczęki?
I co mi piszczy przy hamowaniu? Hamujac pisk słyszę jak już przy hamowaniu osiagne 10-15 km/h
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Różne wersje były. Ja w swoim miałem bębny z tyłu w bogatszych wersjach były tarcze. Spójrz przez felgę albo pod auto nic prostszego i będziesz wiedzieć ;) A co do pisku to z przodu czy z tyłu to słychać ?? Przyczyn jest kilka: albo kończą Ci się klocki/okładziny w bębnach i hamujesz metalem albo po prostu taniej jakości klocki które no mogą piszczeć. Ewentualnie jakiś syf na okładzinach.
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

A co mam tam zobaczyć? Mam z przodu i z tylu tarcze i ma nich są takie zaciski (pomiędzy tarcza). Nie wiem z której strony piszczy nie mogę tego wyczuć
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""aviator""]Mam z przodu i z tylu tarcze [/quote]

to sam sobie odpowiedziałeś, że masz klocki :roll:
Szczęki są w bebnach
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote=""aviator""]A co mam tam zobaczyć? Mam z przodu i z tylu tarcze i ma nich są takie zaciski (pomiędzy tarcza). Nie wiem z której strony piszczy nie mogę tego wyczuć[/quote]
No to już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie: tarcze = się masz klocki z przodu i z tyłu ;) teraz kwestia piszczenia: zdejmij koło i zobacz w jakim stanie są te klocki ile ich jeszcze zostało będziesz poniekąd miał już pogląd co może być nie tak.
EDIT:
Krzychu mnie widzie uprzedził hehe
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”