[6N] robiona zbierznosc scina obie przednie opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

[6N] robiona zbierznosc scina obie przednie opony

Post autor: ryuk »

Witam. Pisze poniewaz mam wielki problem niestety. Jakies dwa tygodnie temu mialem robina zbierznosc bo wymienialem obudowe wachacza chyba. Lecz po zbierznosci sciagalo mi auto na prawo. Mechanik powiedzial mi aby zamienic kola po prawej stronie przod <--> tyl i sprawdzic. Bylo lepiej wiec tak zostawilem. Jakis tydzien temu wymienilem klocki ale watpie czy to ma znaczenie. Dzis zobaczylem ze dwie przedne opony sa mocno zuzyte! I to dobre 2mm o ile nie wiecej roznicy w porownaniu z tylem. Najlepsze jest to ze nie zrobilem nawer 1000km. A nie bylo tak na pewno. Az boje sie przekladc opon.. Narazie jestem na urlopie ale bede wracal nastepne 200km ... Nie wiem co mam robic a podjechac do mechanika moge dopiero po powrocie. Pomocy!
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Przed zrobieniem zbieżności należy jechać na szarpaki (na stacji diagnostycznej usluga kosztuje około 20zł) i sprawdzić zawieszenie- czy nie są zużyte sworznie wahaczy, tuleje na wahaczach oraz koncówki drążków.

[quote=""ryuk""] Jakies dwa tygodnie temu mialem robina zbierznosc bo wymienialem obudowe wachacza chyba[/quote]
Co wymieniałeś ? :scratch:
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

Sory oslone przegubu :-)
Miesiac temu mialem przeglad na tej samej stacji. Nic sie wczesniej nie dzialo z oponami.

Update. Aha w razie czego cisnienie ok, opony maja 3 lata uniroyal rain expert
Ku*** opony jak nowki a w dwa tygodnie wygladaja jakby mialy +3 lata...
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Wymieniając tę osłonę przegubu, wyjmowałeś cały wahacz czy wybijałeś sworzeń czy też sworzeń odkręcałeś od wahacza ?
Moze uległ on uszkodzeniu :scratch:

Co do przeglądu powiem Ci tak: byłem na przeglądzie swoim polo i było niby wszystko cycuś malina.
Z miesiąc później zobaczyłem, że mam podcięte opony od środka- pojechałem ustawić zbieżność. Po tym okazało sie, że jeszcze mocniej je ścięło.
Zajechałem na szarpaki i wyszło, że tuleje wahaczy są do wymiany :roll:

[quote=""ryuk""] Dzis zobaczylem ze dwie przedne opony sa mocno zuzyte! I to dobre 2mm o ile nie wiecej roznicy w porownaniu z tylem. Najlepsze jest to ze nie zrobilem nawer 1000km. [/quote]
Zużycie jest na całości opony czy od środka( mam na myśli patrząc na oponę to bliżej silnika) ?
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

Naprawy robilem w warsztatcie. No wlasnie opony sa zuzyte po calosci.
Podjade do nich ale dopiero jak wroce czyli nastepne 200km do przejechania... Nie chce zamieniac opon zeby mi tych dobrych nie zjechalo..
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

no i podjechalem na ta stacje i dwaj goscie mowili ze skoro bierze po calosci to wszystko jest w porzadku... ale podjechalem na tarki okazalo sie ze koncowka drazka kierowniczego po lewej stronie ma luzy i pekla obudowa sworznia wachacza po prawej :/ niby mowili ze nie ma to wplywu ale wymienie (nawet oba drazki), zamienie przod z tylem, zrobie zbieznosc i zobaczymy ech..
w
wąski1
Newbie
Newbie

Post autor: wąski1 »

Podczas zbieżności patrz na ręce :) Wiele warsztatów robiąc geometrię ustawia tylko zbieżność o kątach zapominając. A kąty w znacznym stopniu wpływają na podcinanie oponek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”