Awaria ? niemożliwe, już raz tak miałem że jeździłem na oponach tak jak teraz założyłem, a później przełożyłem na przód te 185 i była minimalna różnica w w przyspieszaniu ( może powiem tak że czułem że samochodowi lżej się jedzie). Nie są to nie wiadomo jakie różnice, ale jak ktoś jeździ codziennie tym samym samochodem i ma już go wyczutego i jak coś się choć delikatnie zmieni to uwierz że można to odczuć.
Czy 1.4 piszczy na innym biegu niż 1 ? Nie wiem, nie próbowałem i raczej nie spróbuje, szanuje swój samochód i go nie katuję.
A z tym piszczeniem podałem przykład w którym chodziło mi o to że przy ruszaniu węższej oponie łatwiej jest stracić przyczepność z podłożem niż szerszej oponie która rozpędza samochód w czasie gdy węższa sobie popiskuje. O tak chyba bardziej jasno wygląda :szefu:
Edit:
Specjalnie dla Ciebie poszedłem i zmieniłem znów koła, powiem Ci że nie są to żadne urojenia tylko fakty, wziąłem do tego jeszcze brata żeby sam też ocenił, na 175 na przodzie od 0 słabiej przyspiesza, a na prędkości od 70 do 90 nic nie czuć jak się doda gazu, a na 185 na przodzie, lepiej idzie na starcie a na prędkości od 70 do 90 czuć jak się lekko dociśnie pedał gazu, sprawdziłem to na własnej skórze i mogę powiedzieć że to jest prawda.
To przód jest rozwiązany że z przodu musi być 185 ale jeszcze chodzi mi po głowie jedna rzecz, że gdy mam założone węższą oponę na tyle a szerszą na przodzie to lepiej jedzie a gdy jest na odwrót to jedzie słabiej, myślę że może to być kwestia opon z tyłu. Tutaj z ludźmi z forum mogę się zgodzić że szersza opona z tyłu ma większe tarcie, że może spowalniać i powodować większe spalanie.
Popatrzmy na np amerykańskie samochody tam z tyłu mają szerokie opony bo tam mają napęd, tak samo bmw w tych samochodach te rozwiązanie sprawdza się idealnie że przód wąski tył szeroki. A w naszych przednionapędowych szersza opona na tyle daje taki plus że ten tył się na zakrętach lepiej trzyma i lepiej wygląda. Ale myślę że szersza opona na przodzie przeważy ilością plusów.
Nie wiem czy dobrze myślę, że to tak działa, więc jeżeli jest coś nie tak to proszę wytłumaczcie mi.
Pozdro.