[6N2] Automatyczne opuszczanie szyb raz działa raz nie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

[6N2] Automatyczne opuszczanie szyb raz działa raz nie.

Post autor: gokart »

Witam od dłuższego czasu zauważyłem pewien feler w opuszczaniu i podnoszeniu szyb ale teraz dopiero znalazłem czas żeby się temu bliżej przyjrzeć.

Otóż jak wiemy przy dwukrotnym kliknięciu szyby wędrują w górę albo w dół automatycznie.

Ale czasami bez żadnych wyraźnych przyczyn przestaje na funkcja działać "podwójne kliknięcie nie powoduje zamknięcia automatycznego szyb"

Żeby naprawić ten stan rzeczy muszę wyjść z auta otworzyć z kluczyka auto i trzymając w tej pozycji kluczyk opuścić szyby na dół po czym zamknąć auto też z kluczyka i poczekać aż szyby powędrują w górę.

Po tej operacji wszystko wraca do normy ale tylko na jakiś czas tylko dlaczego się tak dzieje ?

Macie jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

podłącz vaga wejdż w Moduł komfortu [46- Central Comfort] odczytaj czy nie ma błędów a następnie -[08] Odczytywanie bloku wartosci mierzonych,
grupa wskazań 02 i sprawdż jaka jest wartość: dostępne są:
-aut.otwieranie
-aut.zamykanie
-ręcz.otwieranie
-ręcz.zamykanie
-unieruchomiony
-stan niedopuszczalny
nie wiem jaka jest wartośc wymagana bo nie pamiętam ale prawdopodobnie aut.zamykanie/aut.otwieranie co właśnie można uaktywnić kluczykiem w zamku ale widac sterownik nie zapamiętuje,czyli pozostaje programowanie sterownika na nowo w czym Ci nie pomogę bo sam tego nie robiłem
Pozdrawiam
a
aplam13
Newbie
Newbie

Post autor: aplam13 »

Witam, dzieje Ci się tak dlatego ponieważ masz prawdopodobnie słaby już akumulator, przy rozruchu spada napięcie na tyle że czyści pamięć modułu, aby działało otwieranie/zamykanie automatyczne trzeba "zaprogramować" moduł, robi się to najprościej tak:

zamknięte szyby opuszczasz ręcznie na jak to nazwałeś podwójnym kliknięciu maks w dół aż usłyszysz pyknięcie silniczka potem maks w górę i też nie puszczasz przycisku dopóki nie usłyszysz pyknięcie - nie jest to głośne ale słyszalne

Po takim zabiegu będą działały z automatu, należy powtórzyć jeśli się nie mylę na obie szyby.
Działać będzie do kolejnego spadku napięcia, sprawdź czy to przez to np po nocy odpal auto - prawdopodobnie nie zadziała automat, zaprogramuj tak jak opisałem przejedź się trochę autkiem żeby podładować akumulator wyłącz silnik, wyjmij kluczyk ze stacyjki, włóż i odpal jeżeli zadziałają to znaczy, że akumulator podładowany i sterownik nadal pamięta, jeżeli nie to prawie na 100% coś z zasilaniem.

Pozdrawiam :victory:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”