[6n2] zewnętrzna osłona przegubu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] zewnętrzna osłona przegubu

Post autor: dan_199 »

Jak wymontować zewnętrzna osłona przegubu? Dzisiaj zauważyłem że guma uległa lekkiemu pęknięciu i trochę smaru wydostało sie na zewnątrz stało sie to w przeciągu ostatnich 2 dni tak więc w tym czasie przejechałem samochodem z 10 km więc myśle że nie bedzie trzeba wymieniać całej półosi a tylko właśnie tą zewnętrzną osłonę stąd moje pytanie jak sie do tego zabrać ?
1 odkręcić nakrętka dwunastokątna
2 podnieść samochód
3 ściągnąć felge
i co dalej ?
gdyby ktoś zechciał mi opisać krok po kroku w jakiś łopatologiczny sposób jak to zrobić gdyż chciałbym sie za to zabrać jutro a mechaniki sie dopiero uczę :blush2:
Za każdą pomoc wielkie dzieki :piwo:
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""dan_199""]1 odkręcić nakrętka dwunastokątna2 podnieść samochód 3 ściągnąć felge[/quote]
4 odkręcasz nakrętkę na sworzniu i wyciągasz zwrotnicę tak, abyś mógł zwrotnicę odciągnąć na zewnątrz (ja odkręciłem zwrotnicę od amortyzatora i elegancko poszło)
5 wyciągasz przegub z piasty
6 usuwasz starą osłonę przecinając ją i czyścisz ze smaru
7 zbijasz delikatnie przegub z półosi, dobrze by było jakby ktoś Ci tą półoś przytrzymał (ja nie miałem mozliwości, więc i wykręciłem 6 śrub przy skrzyni i wyjąłem całą półoś, później do imadła o poszło)
8 Jak już przegub zeskoczy z półośki to trochę go możesz wyczyścić i nałożyć swieżego smaru
9 nakładasz osłonę na półoś, później przegub (na łączenie osłony z przegubem położyłem trochę masy poliuretanowej - tak dla pewności jakby opaska miała nietrzymać), smar grafitowy do środka i zakładasz osłonę na swoje miejsce zabezpieczając opaskami
10 no i montujesz w odwrotnej kolejności :)

To tak po skrócie :) myślę że o niczym nie zapomniałem :)
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: dan_199 »

Wielkie wirtualne piwo dla Ciebie bo bardzo mi pomogłeś :piwo: :piwo: :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”