[Classic] Magnetyzery - pytanie o działanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

[Classic] Magnetyzery - pytanie o działanie

Post autor: Artpolo »

Dzisiaj jakoś wczytałem się w literaturę nt magnetyzerów montowanych na przewody - nie tylko samochodowe.
Po rozmowie z rodzinnym mechanikiem doszedłem do wniosku, że ma to jakiś sens. Obiektywnie sporo ludzi chwali owe magnetyzery.
Czy ktoś już zetknął się z magnetyzerem i może podzielić się swoimi uwagami?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak już to tylko magnetyzer przepływowy a takie kosztują kilkaset złotych, :banghead:
ja mam taki robiony na magnesach neodymowych i powiem szczerze, że nie widzę żadnych efektów niestety, może spalanie mniejsze w granicach błędu, efekt placebo ale to amatorka także nie ma co mówić.
Fakt faktem magnetyzer powstał w niemieckiej luftwaffe w czasach II wojny światowej i miał ograniczyć kopcenie silników co też się udało, stosowanie takich środków w aucie wymaga profesjonalizmu i zdrowego podejścia do tematu.
Nie twierdzę, że to nic nie daje ale po prostu nie są montowane fabrycznie z racji zaawansowanych silników i procesu spalania a po drugie można by wnioskować że nie podoba się to koncernom paliwowym i motoryzacyjnym aby użytkownik płacił mniej za benzynkę. :mrgreen:
Faktem jest, że to stary wynalazek i dobry wynalazek, tylko trzeba by było go instalować fabrycznie przy wtryskach/gaźniku.
To co sprzedają na allegro za kilkadziesiąt złotych to zwykłe magnesy czasem te słabe ferrytowe co dobrze na lodówce karteczki trzymają :rotfl:
Jak już się bawić samemu to magnesy neodymowe polecam. Jak ktoś ma stary dysk z komputera który nie działa można go rozłupać i są tam piekielnie mocne magnesy neodymowe które można zastosować jako magnetyzer. I sprawdzić czy jest jakaś różnica, raczej nie będzie. Ale jeśli ma to uspokoić nasze starania o lepsze spalanie to będzie to super lekarstwo.
poczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnetyzer ... mochodowe)
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

polecam naklejkę pioneer na tylną szybę - koszt mniejszy, a przyrost mocy podobny...

jak już gdzieś było testowane - magnetyzery NIC nie dają, a nawet zwiększając straty przepływu powodują spadek mocy
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Dzisiaj rozmawiałem z 2 osobami, które potwierdziły pozytywne działanie magnetyzerów.
Potrzebuję jakiegoś namacalnego dowodu - niezależnego, nie powiązanego z żadną grupą zarabiającą na magnetyzerach.

Jak napisał rat4 szczególnie polecane są magnetyzery przepływowe.

No cóż temat pozostaje otwarty.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

tutaj jest bardziej ważna kwestia profesjonalnego podejścia do sprawy, zgadzam się po części z kolegą mmmarcinem że nic nie dają a czasem pogorszają osiągi, tak jak założony na przepustnicę stożek....tragedia auto muł jak polonez na gazie.... :D
Wszystko wymaga dobrego projektu i wielu testów, co by miało znaczenie i wpływ. Sama oryginalna puszka z filtrem powietrza nie powstała w jeden dzień, co fabryka to fabryka więc poprawianie czasem ma odwrotne skutki. :closedeyes:
Jednak nie przekreślałbym ich działania, bo tak jak filtry stożkowe to działają tylko że prawidłowo i profesjonalnie zestrojone ze sprzętem jaki posiadamy. Nie jest to sprzęt Plug 'n play tak jak niektóre urządzenia peryferyjne do kompa przez USB :swoon: Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Artpolo pokaż 2 wykresy z hamowni - przed i po magnetyzerze. Mogą być 2 kreski (a w zasadzie to 6, bo jeden pomiar to 3 linie) na jednym wykresie.

Bo "ktoś powiedział", że na 98 jedzie lepiej niż na 95, albo że lepsze opony na przód. DOWODY!
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

mmmarcin
właśnie sam chciałbym zobaczyć takie wykresy :niewiem:
m
madstorm
Newbie
Newbie

Post autor: madstorm »

Temat dość stary, ale że nie chcę zaśmiecać forum nowym, to odświeżę ten. Ostatnio zainteresowało mnie działanie pola magnetycznego i tak dotarłem do magnetyzerów montowanych na przewodach przepływowych. Jako że jestem fanem eco-driving'u i jara mnie osiąganie małego spalania temat ten mnie bardzo zaciekawił. Spędziłem trochę czasu czytając w sieci różne artykuły i opinie na forach. Pora teraz zasięgnąć tutaj opinii, bo zastanawiam się nad zamontowaniem takich urządzeń w swoim 6N.

Opinie w sieci są podzielone, jednakże zauważyłem że większości pozytywnych, pomimo braku zwiększenia mocy oraz spadku spalania paliwa, pojawiają się pozytywne komentarze na temat spadku toksyczności spalin i poprawy pracy silnika. Czy ktoś z Was może instalował w swoich autach magnetyzer?? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Magnetyzery to bzdura.

To nie ma prawa działać fizycznie. Nawet jakby ten bzdurny magnes miał działać na powietrze to w jaki sposób te "cząsteczki ułożone liniowo" czy inna bzdura jaką tam piszą utrzymają swój szyk w przewodach paliwowych, fluktuacjach przepływu przez dolot, zawory, dysze etc. Kompletna bzdura. Jak chcesz oszczędzać na paliwie to serwisuj poprawnie auto, utrzymuj silnik w nienagannej kondycji.

Zamiast magnetyzerów równie dobrze możesz kupić to:
http://allegro.pl/eko-tuning-duza-moc-m ... 97677.html
m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Jako osoba która kupiła coś takiego na allegro:-D mogę powiedzieć że mój GOLF II 1.3 na monowtrysku nie zyskał mocy, spalanie nie spadło a wydaje mi się że nawet osłabł i gorzej chodził ze względu na działanie pola magnetycznego na urządzenia. Jedna wielka bzdura. Nie polecam, wręcz odradzam. Szkoda kasy.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Bop i nie ma prawa działać. Jak urządzenie połączane do zapalniczki ma obniżać spalanie. Niestety fizyka w naszych szkołach nie jest dobrze wykładana. Jakby była to nikt by w taką bzdurę nie uwierzył. Urządzenie podłączone do gniazda zapalniczki może co najwyżej zwiększyć spalanie przez pobór prądu/.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”