[6N2] czy warto tankowac PB98?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kitt87
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] czy warto tankowac PB98?

Post autor: kitt87 »

Posiadam VW Polo 1.4 60KM 8V. Mam takie pytanie czy warto doplacic do lepszego paliwa 98 czy pozostac przy 95? Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
K.I.T.T.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Powiem szczerze że całe życie jeździłem na PB95 a czasami PB92 z Ukrainy i pomiędzy tymi dwoma nic nie odczuwałem, ale jeżdżąc na PB92 wlałem kiedyś PB98 Vervy to zauważyłem różnicę, ponad 20km więcej na baku, i inna jazda.. ale ogółem PB95 jest wporzo
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

paliwo 98 okt przystosowane jest do silników które takiego wymagają i maja pod to wystrojony odpowiednio zapłon do polo leje sie wache minimum 92 oktany a zalecana to 95, jesli cene masz podobna lub taka sama to mozesz lac ale nie spodziewaj sie niczego palil bedzie tak samo.
wnioski wyciągnij sam
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Kondzior paliwo z UA jest mniej kaloryczne i spala sie go wiecej po drugie silnik/zawory chodza głośniej,nawet jak do kosiarki zalalem ukrainska to juz po 25 minutach wyssalo cale, a na polskim cale 45 minut kosilem,
tez probowalem 92 z ukrainy i w zimie tylko niechetnie zapalal a tak to i tak spalal duzo tak jak ukrainska 95.
W tym momencie ukrainska kosztuje 4,35 PLN w przeliczeniu to i tak to sie opłaca.
Ale dalej bedzie wiecej żłopał ukrainskiego niż polskiego.
Co do LPG to na Ukrainie maja lepsza
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Znajomy mi przywozi z rosji PB95, śmigam na gazie, kupuje obecnie po 4,5 ... także na rozpałki jak znalazł :) 20L wleje i styka na długo:D
Awatar użytkownika
kitt87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kitt87 »

napisze moze inaczej czy paliwo 98 moze w jakikolwiek sposob zaszkodzic silnikowi 1.4 60KM 8V? Zauwzylem ze przy tym paliwie moge zrobic nawet 50km wiecej ale skoro jak piszecie silnik jest przystosowany do 95 to moze zostac przy 95? no niewiem juz...
K.I.T.T.
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

Ja leje od czasu do czasu 98 i powiem Ci że samochód ciut mniej pali i jest żwawszy :) wszystko kwestia paliwa i odpowiedniej stacji.
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Do auta należy lać takie paliwo jakie jest zalecane. Kiedyś widziałem test gazety auto świat, w któym wlano do seata ibizy 1.4 benzyna paliwo 95PB zalecane i 98PB i okazało się że lepsze parametry miał na 95Pb. Po za tym stacje nie zawsze leją do 98 Pb paliwo o takich parametrach. Osobiście odradzam.
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

ja czytałem test w Auto Świecie, w którym testowali paliwo PB 95 i te bardziej oktanowe Vervy, V-Power i inne. Do testu posłużył im zwykły miejski i popularny samochód Fiat Panda. Za każdym razem osuszali zbiornik paliwa wyjmując go i po nalaniu 98 albo 99 oktanów jechali na hamownię zrobić pomiar i "szukać KM"... efekt taki, że tylko po nalaniu V-Power Racing 99 oktanów wypluło na hamowni +/- 0,5 KM więcej niż w serii i na PB 95 :roll: ale pan inż. powiedział, że mieści się to w granicy błędu pomiarowego :D ja bym pewnie wmówił sobie że lepiej się zbiera na V-Power bo musiałbym sobie zrekompensować mniej PLN w portfelu :D
Obrazek
m
mates86

Post autor: mates86 »

Według mnie szkoda kasy na 98 Pb. To już lepiej zainwestować w filtr lub coś innego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”