[9n] wymiana mieszka lewarka zmiany biegów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[9n] wymiana mieszka lewarka zmiany biegów

Post autor: misiek89 »

kto mi podpowie jak się za to wziąść?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
d
dawzim
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dawzim »

Wyciągasz stary mieszek jest na zatrzaskach wystarczy mocniej pociągnąć i wyskoczy. Następnie odginasz metalowy zacisk i wyciągasz gałkę. Góra mieszka zaciśnięta jest plastikowym pierścieniem, który używając nice siły zsuwasz, zakładasz nowy mieszek na gałkę, przyciskasz go pierścieniem, zakładasz gałkę na drążek, przykręcasz opaską uciskową, wciskasz dół mieszka i gotowe. 5-10 minut roboty.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

ale żeby dostać się do tych zatrzasków to muszę zdemontować ten cały tunel środkowy?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtsen1
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtsen1 »

wystarczy śrubokrętem podważyc , powinien wyskoczyc
b
bewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bewu »

Ramka mieszka ma po dwa zaczepy z przodu i z tyłu. Z tyły można wcisnąć dwa cienkie i wąskie nożyki po lewej i prawej stronie lub podnieś tunel nie co do góry i od dołu te same zaczepy wypchnąć do góry. Z przodu zejdzie już bez problemu.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Obrazek
r
rafalcio91
Newbie
Newbie

Post autor: rafalcio91 »

Witam!
Trochę odświeżę temat.
Mam pewien problem.
Foto > http://wyslijto.pl/plik/2as2yrn315

Problem : (1)- mieszek wchodzi między plastik (2) a gałkę, odkręcić się nie da, a boję się ciągnąć na siłę. Obejma (3) wypięta, pociągnąłem i zatrzaski (4) wyskoczyły. Także zostaje problem wyciągnięcia samego materiału z gałki. Jak to zrobić ???

Z góry przepraszam za błędy i dziękuję za odp.

Następnym razem jak widzisz że temat już był to go odśwież, a nie zakładasz nowy temat.
czaja454

Plastik zaznaczony (2) trzeba zsunąć na dół, najlepiej podważyć śrubokrętem.
Mieszek wymieniony ;)
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rodick »

witam,

mam podobny problem jak poprzednik a niestety zdjecie na serwerze juz wygaslo wiec...

Dol mieszka mam juz wyjety z zatrzaskow i teraz nie wiem jak fachowo zdjac gore mieszka z tej galki. Tam sa jakies takie ringi, obejmy ale za bardzo nie daly mi podwazyc czy sciagnac.

Widze ze moge wyciagnac mieszek na sile ale nowego w ten sam sposob nie zamontuje :)

Moze ktos wie co pokolei mam robic. Czy ta czarna obejma metalowa (widoczna na Pimpowski) jest do ruszenia?
Z
Zbyszek_Jot
Newbie
Newbie

Post autor: Zbyszek_Jot »

Witam

Widoczną na zdjęciu ze strony http://www.pimpowski.de/schaltknauf_ausbauen.htm metalową opaskę musisz delikatnie rozgiąć śrubokrętem i zejdzie Ci cała gałka wraz z mieszkiem. Następnie musisz ściągnąć czarną plastikową obejmę trzymającą sam mieszek. Ja pomagałem sobie podważając ją nożem. Składasz w odwrotnej kolejności. Metalową opaskę trzymającą gałkę zaciśnij delikatnie małymi obcęgami.
Ja wymieniłem mieszek na skórzany z allegro (17 zł plus przesyłka). Trochę trzeba go dopasować, bo jest grubszy niż oryginał, ale jakościowo jest o niebo lepszy!
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Zbyszek_Jot""] Metalową opaskę trzymającą gałkę zaciśnij delikatnie małymi obcęgami.[/quote]
Proponuję tą opaskę w ogóle wywalić. Zamiast niej dać nową, metalową opaskę zaciskową. Tej opaski nie da się już tak zacisnąć szczypcami jak to fabrycznie było. Po przejechaniu kilku tys. km gałka będzie się obracać na tym drążku. Jak dasz nową opaskę zaciskową wszystko będzie ok ;)
Obrazek
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

[quote=""misiek89""][quote=""Zbyszek_Jot""] Metalową opaskę trzymającą gałkę zaciśnij delikatnie małymi obcęgami.[/quote]
Proponuję tą opaskę w ogóle wywalić. Zamiast niej dać nową, metalową opaskę zaciskową. Tej opaski nie da się już tak zacisnąć szczypcami jak to fabrycznie było. Po przejechaniu kilku tys. km gałka będzie się obracać na tym drążku. Jak dasz nową opaskę zaciskową wszystko będzie ok ;)[/quote]

Czemu tak twierdzisz, ja to zdemontowałem, a później obcęgami takimi do gwoździ zacisnąłem z powrotem i wygląda jakby nikt tego nie ruszał, a gałka ani drgnie.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Zrobiłeś jak uważałeś, obyś się nie zdziwił jak kiedyś Ci gałka w ręku zostanie. Jak dla mnie to co Ty zrobiłeś jest nie do przyjęcia, dlatego też zastosowałem u siebie opaskę zaciskową.
Obrazek
Z
Zbyszek_Jot
Newbie
Newbie

Post autor: Zbyszek_Jot »

Witam
Ja zrobiłem tak jak kolega Kwasny i trzyma się jak zaciśnięta fabrycznie. Jeśli zrobisz to z "czuciem", nie potrzeba nowej opaski, jak sugeruje misiek89.
Pozdrawiam
Obrazek
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rodick »

ok, panowie - jeszcze jedna rzecz.
Rozumiem, ze po poluzowaniu tej metalowej obejmy bede mogl spokojnie zdjac calkowicie galke z lewarka?

Bez zdjecia samej galki nowy allegrowy mieszek mi nie wejdzie - chyba ze go rozetne górą. :niewiem:

Czy nie mieliscie problemow z umieszczeniem skory mieszka miedz galka a ta czarna obejma z zabkami?
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

[quote=""rodick""]ok, panowie - jeszcze jedna rzecz.
Rozumiem, ze po poluzowaniu tej metalowej obejmy bede mogl spokojnie zdjac calkowicie galke z lewarka?

Bez zdjecia samej galki nowy allegrowy mieszek mi nie wejdzie - chyba ze go rozetne górą. :niewiem:

Czy nie mieliscie problemow z umieszczeniem skory mieszka miedz galka a ta czarna obejma z zabkami?[/quote]

Jak zakładałem z grubej skóry, był problem z założeniem, ale jakoś udało się trzeba równo zakładać i z tego co pamiętam tulejka nie dochodzi aż do samej góry gałki jak w fabrycznym mieszku, następny problem to ramka na dole, jak nie masz nowej z mieszkiem zamontowanej to musisz starą zdemontować, ja z powrotem zamocowałem za pomocą zszywacza tapicerskiego, który daje radę przebić się przez tworzywo ramki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”