witam posiadam polo 1.4 16 v 2003 rok aktualny przebieg i rzeczywisty 118 tys kupiony od zaufanej osoby gdy mial 96 tys po przejechaniu kilku tysiecy wlaczyla sie kontrolka niskiego poziomu oleju i tu odrazu pytanie dlaczego tak sie stalo czy silnik jest spieprzony ?? zalozylismy z mechanikiem hipoteze ze samochod jechal na syntetyku i ten wyplukiwal silnik a po przejechaniu 100 tys trezba wlewac polsyntetyk no i ok nowy olej mobila polsyntetyk zostal wlany przy 112 tys teraz mam 118 tys i na miarce nie ma 3/4 oleju tylko jest do polowy i mnie to wkurza bo nie wiem co jest z tego wynika ze nadal lyka olej a nie powinien z tego co mi wiadomo u benzyniakow licze na jakies podpowiedzi
To autko jest dosyć nowe także hipoteza z syntetykiem jak najbardziej trafna.
Nie powinno być problemów przy tak małym przebiegu, i nie było sensu zmiany na półsyntetyk. Zrobiłeś 6 tyś i ubyło troszkę,
nie jest to dużo,
Ja bym obstawiał, że to wina uszczelniaczy zaworowych, może już nie trzymają, im dużo nie trzeba aby je skisić, wystarczy przegrzać silnik i po zawodach.
Pierścienie odpadają bo to nie jest duży przebieg.
Także uszczelniacze zaworowe pod lupę.
Nie wiem jaki koszt wymiany ale uszczelniaczy masz mieć tyle ile zaworków. :assasin:
No nie wiem czy to mało, przez 6 tysia ubyło 3/4 stanu oleju to jest się nad czym zastanawiać, 16V lubią brać olej ale bez przesady. Jak silnik nie dymi to może jest jakiś wyciek??
Trancer_GTR
na miarce ubyło 3/4 czyli że nie aż tak wiele pewno około 0,5 l wydaje mi się że nie jest to dużowięcej niż te silniki łykają , ale można sprawdzić czy gdzieś nie rosi
no wlasnie rosi na kanale zalwazylismy ze skas saczy olej podejzewamy ze z jakies uszczelki ale juz tego nie ruszalismy ale teraz bedzie trzeba chyba sprawdzic to doglebnie bo szkoda mi autka bardzo je polubilem i ogolnie chodzi jak zegareczek a jak widze te wszystkie zabojady to naprawde jestem zadowolony ze mam volkswagena musze umiescic sobie fotke na avatar polweczka ladnie sie prezentuje i do tego ladne alu 15 pozdrawiam wszystkich
przebieg jest mały i Polo jak najbardziej powinno śmigać na syntetyku. Gdyby jeździło na mineralnym, a Ty byś zalał syntetyk to mogłoby rozszczelnić silnik. przejechane 6 tys i ubyło trochę oliwy - baaardzo możliwe, że masz gdzieś wyciek. Zobacz na pokrywę zaworów. A i jeszcze jedno - jak odpalasz auto albo mu gazujesz leci niebieski dym? Jak leci to pali olej, ale nie powinien palić przy takim przebiegu.
samochod nic nie kopci i wydech suchy i nic nie klekocze zapomnialem napisac ze zrobilem tydzien temu nim 1000 kilometrow w polsko-slowackich gorach wiec caly czasz mial pod gorke
bartusmax nic się nie przejmuj jak nie kopci to jest ok :oki: tylko usuń wycieki.Ja mam seata ibiza 2003 r przebieg 60tys.km od nowości i też łka olej te silniki tak mają :niewiem: .Musisz się do tego przyzwyczaić.
To w 9N jest kontrolka 'niskiego poziomu oleju'? Czy może powinno być 'niskiego ciśnienia oleju'?
Jeżeli powinno być 'niskiego ciśnienia oleju' to to niewiele ma z poziomem oleju, który możesz zmierzyć tylko na miarce.
Kontrolka ciśnienia oleju może się zapalać nawet jak masz dobry poziom oleju ale ciśnienie gdzieś ucieka lub pada pompa oleju (bardzo mało prawdopodobne), ale również jak masz tego oleju o wiele za mało - kiedyś zapchała mi się odma i wypluło mi 3l oleju, a przejechałem tak 5km i kontrolka się nie zapaliła - zauważyłem dopiero jak samoregulatory zaczęły klekotać ;-)
Jeżeli na bagnecie ci ubywa i nie dymi przy przygazowaniu, to tak jak radzili koledzy - sprawdź wycieki - pod śrubką spustową oleju, filtrem oleju, oringiem uszczelniającym drążek zmiany biegów, napocenia miski, itp.
No właśnie, kontrolka zapala się jak jest za niskie ciśnienie,a to już może być po ptokach. Kiedyś jakmiałem tico uszkodziła się uszczelka pod nakrętką wlewu i jak zapaliła mi się kontrolka to okazało się że jeżdziłem mając mniej niż litr oleju. Doszło do przegrzania silnika i od tego momentu zaczął chlać olej. Należy sprawdzać poziom oleju, przed dłuższą jazdą obowiązkowo. Jest do zdecydowanie tańsze niż późniejszy remont silnika. Takim poważnym sygnałem ostrzegawczym powinna być głośniejsza praca silnika.
W polo 1.4 tdi jest kontrolka POZIOMU oleju i kontrolka CIŚNIENIA oleju. Od poziomu oleju - żółta, a od ciśnienia - czerwona. Po włączeniu zapłonu zamiga parę razy z pozostałymi a po uruchomieniu silnika gaśnie - jak jest wszystko OK.