Żarówki HELLA vs NARVA

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Żarówki HELLA vs NARVA

Post autor: ar1000 »

Temat dotyczy nie tylko Varianta, ale wszystkich zainteresowanych problemem oświetlenia których autka mają w reflektorach żarówki halogenowe H4. Na "starym" forum temat był już poruszany i fajnie opracowany z fotami (nie pamiętam kto był autorem), ale dotyczył porównania żarówek standardowych i Philipsa. Chciałem spróbować poprawić światła w swoim Polo Variant po przez wyczyszczenie i wypolerowanie klosza od wewnętrznej strony i odbłyśnika, niestety lenistwo wzięło górę i trzeba było zastosować inna metodę. Zachęcony wynikami testu żarówek z Auto Świata wybrałem tą najlepszą moim zdaniem czyli HELLA LIGHT POWER H4+50% - cena zakupu 1 sztuki w sklepie motoryzacyjnym 22zł, jednak na półce sklepowej były również żarówki NARVA RANGE POWER H4+30% - cena za szt.9zł. Zakupiłem 2 komplety celem wykonania ich porównania na własnej skórze, a raczej samochodzie.

A oto wyniki tego porównania:

HELLA cena zakupu 44zł,
NARVA cena zakupu 18zł,
Test trwał 9 dni polegał na zamianie żarówek co 2 dni i obserwacji różnicy w warunkach drogowych nocą, bez pomiarów luksomierzem. Stawiałem na swoje odczucia co lepiej świeci, kolejność była taka Narva-Hella-Narva-Hella-Narva. Podświadomie stawiałem na Helle bo +50%, a nie 30% no i dobry wynik w testach.
W samochodzie została jednak Narva - świeci tak samo daleko i tak samo jasno jak rywalka a kosztuje 1/3 jej ceny.
Obecnie światła są lepsze jak przed testem, wcześniej były jakieś hiszpańskie H4 bez nazwy producenta, a ich żarniki były już znacznie wypalone i szkło bańki przebarwione co stwierdziłem po wyjęciu (pewnie 2 główne powody gorszych świateł).

Podsumowanie:

Kupujcie żarówki firmowe (nie koniecznie +...%) o standardowych mocach (nie uszkodzicie reflektora)
Wymieniajcie nie kiedy się przepali a co 1-2 lata (bo się wypalają a do powolnego pogarszania się świateł oko się przyzwyczaja)
Nie zawsze co droższe jest lepsze
W moim teście wygrała NARVA za cenę i brak różnicy w świeceniu.

Myślę, że to jakieś uzupełnienie do tego co już można wyczytać o różnych H4, a przynajmniej z własnego doświadczenia, może komuś się przyda :D

Pozdrawiam.A.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”