[6R] 1.2 TSI 105KM czy 1.4 85KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michalo_051
Newbie
Newbie

[6R] 1.2 TSI 105KM czy 1.4 85KM

Post autor: michalo_051 »

Witam,
Przymierzam się do zakupu nowego Polo w wersji highline. Myślałem nad wersją silnikową 1.2 TSI 105KM ale naczytałem się sporo o awaryjności tego silnika i mam coraz więcej wątpliwości czy opłaca się pakować w niego czy lepiej zostawić te kilka tyś. i kupić 1.4 85KM.
Czy jeżeli chodzi o dynamikę i spalanie to duża jest różnica pomiędzy tymi silnikami ?
Oraz jak to jest do końca z tym 1.2 TSI ? Nadal jest awaryjny ?
Dodam że samochód ma służyć do jazdy miejskiej czasem trasa do 100km. Roczne przebiegi niezbyt duże bo 5-10tyś.

Z góry dzięki za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 19:36 przez michalo_051, łącznie zmieniany 1 raz.
c
cezar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cezar »

Zasadnicza róznica pomiędzy tymi silnikami jest taka że 1.2 TSI ma mocny dół i środek natomiast 1.4 jeździ "górą", zeby coś z niego wycisnąć trzeba go kręcić bardzo wysoko. Jeśli ktoś lubi mieć w miarę mocny silnik to tylko 1.2 TSI. Awaryjność to sprawa indywidualna - ja o swoim złego słowa nie mogę powiedzieć. Jeżdżę już drugi rok i wszystko gra. Była jedna akcja serwisowa na podkładkę pod turbinkę i zmiana oprogramowania silnika (falujące obroty - pomogło).
m
michalo_051
Newbie
Newbie

A jaki masz przebieg w swoim polo i w jakim cyklu go eksploatujesz, oraz czy kupowałeś w salonie ?
c
cezar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cezar »

Auto kupiłem w polskim salonie, większość przebiegu robię w mieście, trasa jest w mniejszości. Od nowości zrobilem 17000km, może to mało ale jakiś pogląd już jest. Ostatnio wiele się mówi o wadliwych rozrządach w tsi ale już od jakiegoś czasu łańcuch jest zmodernizowany i w nowych silnikach ten problem raczej się nie pojawi.
m
michalo_051
Newbie
Newbie

Druga sprawa, jak jest z negocjacją ceny w salonie, bo po wstępnej rozmowie zaproponowano mi konkretny egzemplarz niby z jakimiś tam upustami ale to wszystko co wg. oficjalnego cennika.
Kupując takie Polo za 61k jestem w stanie coś wynegocjować ? Jakiś upust kilka tyś lub opony zimowe i jakieś akcesoria ?
Czy takie salony mają wgl. możliwość upustu indywidualnie dla klienta?
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Polecam 1.4 jezeli chcesz miec spokoj w przyszlosci,jak wiadomo 1.2 TSI to nowosc,chyba ze masz kase na zmiany co 3 lata.Jeszcze jedno,silnik 1.2 tsi dobra dynamika kosztem spalania,jak masz ciezka noge to pali jak smok,w 1.4 tego nie zauwazylem,uwazam ze w zupelnosci do poruszania tego auta wystarcza i na miasto i w trase.Ja wolalem max wyposarzenie niz tsi,ale wybor zalezy od zasobnosci portfela i celow na przyszlosc.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Jeśli kupujesz nowy w salonie to nie masz się co martwić o rozrząd w 1.2TSI bo ten został poprawiony i od roku modelowego 2012 czyli w produkcji od 22 tygodnia 2011 jest nowy zespół tj. łańcuch i napinacz. Podobnie jest z zacinającym się zaworem wastegate na turbinie na który od początku marca jest akcja serwisowa. Auta produkowane od początku tego roku mają tą podkładkę zakładaną w fabryce. Nie wiem jak jest z tzw. terkoczącymi przewodami paliwowymi czy już poprawili w fabryce, ale też w ASO mają już na to TPI czyli serwisowe rozwiązanie problemu. Rozwiązano też problem falujących obrotów na biegu jałowym.
Jeśli chodzi o porównanie silników to potwierdzam to co napisał kolega cezar, aczkolwiek najlepiej sprawdzić oba na jeździe próbnej. Ja jeździłem Polo 1.4 16V 85KM (TSI nie mieli w salonie) i Fabią 1.2 TSI 105KM i pomimo, że Fabia jest gorzej wyciszona od Polo to wrażenia akustyczne przemawiają za TSI. Spalanie w mieście jest bardzo podobne (u mnie ok. 7l przy spokojnym stylu) ale jeśli TSI pociśniesz to potrafi łyknąć :grin:
Natomiast przyjemność z jazdy w trasie to zdecydowanie TSI. Miałem kiedyś Fabię I 1.4 16V 75KM( Polo 6R ma 85KM ale jest cięższe a moment wyższy tylko o 6 Nm) i uważam, że jazda w trasie to porażka. Jeśli chcesz jechać w miarę dynamicznie to trzeba go wysoko kręcić a wtedy jest głośno i nieźle spali.

W zależności od salonu można utargować ok. 5-6 % od ceny z konfiguratora.

Edit: Zapomniałem jeszcze dodać, że TSI mają gifty od fabryki o czym posiadacze 1.4 mogą tylko pomarzyć. U mnie na hamowni w serii wyszło 119,2KM i 193Nm a zdarza się nawet moc ponad 120KM.
Za TSI przemawia też skrzynia 6 biegowa. W trasie pomaga w niższym spalaniu i mniejszym hałasie. No chyba, że chcesz DSG to w 1.4 też jest dostępna :grin:
m
michalo_051
Newbie
Newbie

Czyli generalnie problem z wymianą rozrządu po 10k km nie powinien już występować?
A jeżeli chodzi o awaryjność 1.4 85KM to zdarzały się z nim jakieś problemy? No i czy tu też jest łańcuch czy pasek?
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

1.2 TSI nie miałem okazji jeździć, ale mogę się wypowiedzieć o wersji 1.4.
cezar ma rację. 1.4 ma sporą siłę, jak się go wysoko kręci, wtedy to faktycznie daje radę. Jeśli chodzi o spalanie, mam dosyć ciężką nogę i jeżdżę dynamicznie, spalanie w mieście 8 litrów w górę wg komputera. Na trasie przy spokojnej stałej jeździe nawet poniżej 5.5l da radę zejść przy włączonej klimatyzacji, radiu itp itd.
Coś co mnie odpycha od kręcenia silnika powyżej 3.5 tys. obrotów to głośność, przy takich obrotach silnik daje się usłyszeć i komfort jazdy spada ;).
Tak jak ludzie piszą: niewątpliwą zaletą 1.4 jest solidność konstrukcji, silnik jest chyba już na tyle dopracowany, że da się nim długo jeździć. Jeśli chodzi zaś o 1.2 TSI to raczej jest to mniej pewny silnik, więcej elementów - więcej rzeczy do zepsucia, m.in. turbinka, o której trzeba pamiętać, żeby nie piłować go na początku i nie wyłączać silnika natychmiast po zakończeniu jazdy.
Co do dilera, nam się udało trochę utargować, m.in. czujniki parkowania, w salonie to nie mały koszt, a wg doradcy z salonu dla nich to koszt około 100-150zł.
Dostaliśmy zniżkę w wysokości kilku tysięcy jeszcze, nie pamiętam dokładnie ile, a dodatkowo jakieś gadżety, parasolkę, wizytownik, model samochodu, śruby zabezpieczające do kół.

Do jazdy miejskiej 1.4 się nadaje, jak się odpowiednio operuje samochodem to można bardzo dynamicznie jeździć, oczywiście spalanie wzrasta dosyć znacznie. Na autostrady czy obwodnice to da się jechać, ale może być mały problem z wyprzedzaniem przy dużych prędkościach, kilka dni temu zrobiłem rundkę z 30km obwodnicą i małe trudności mogą być przy wyprzedzaniu przy 120km/h, trzeba zebrać auto :D. Ale to raczej oczywista oczywistość to o czym piszę ;).
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

W 1.4 jest pasek rozrządu. W TSI masz też hamulce tarczowe z tyłu a w 1.4 montują już bębny. Moje Polo zostało wyprodukowane w połowie marca 2011 ale jak do tej pory to nie miałem żadnych niepokojących problemów z rozrządem.
Ja w salonie utargowałem kilka tys. (cena ostateczna zamknęła się w ok. 60 tys.) oraz dodatkowo nakładki na pedały, progi, dywaniki gumowe (wszystko ori VW) i gadżety z POLO (modelik auta, kubek, breloczek, T-Shirt).
Proponuję podzwonić, powysyłać e-maile po kilku salonach.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Tarcze z tylu w wersji highline 1.4,reszta w dol to bebny.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

[quote="zaako"]Tarcze z tylu w wersji highline 1.4,reszta w dol to bebny.[/quote]
Poczytaj temat w dziale "Zawieszenie + hamulce" jest temat [6R] Hamulce Polo V :oki:
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

Mam HL 1,4 i z tyłu mam tarcze. Rok 2010.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote="ecd"]Edit: Zapomniałem jeszcze dodać, że TSI mają gifty od fabryki o czym posiadacze 1.4 mogą tylko pomarzyć. U mnie na hamowni w serii wyszło 119,2KM i 193Nm a zdarza się nawet moc ponad 120KM.[/quote]

a hamownia nie ustawiona była "na radochę klienta"? Bo coś duże te gifty jak na tak małą benzynę?
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

[quote="Skfarek"][quote="ecd"]Edit: Zapomniałem jeszcze dodać, że TSI mają gifty od fabryki o czym posiadacze 1.4 mogą tylko pomarzyć. U mnie na hamowni w serii wyszło 119,2KM i 193Nm a zdarza się nawet moc ponad 120KM.[/quote]

a hamownia nie ustawiona była "na radochę klienta"? Bo coś duże te gifty jak na tak małą benzynę?[/quote]

Czy była ustawiona na radochę to nie wiem :niewiem: ale przed moim była Octavia 1.8 TSI 160KM i w serii o ile pamiętam to wypluło chyba 182KM. Gość u którego robiłem mówił, że wszystkie TSI jakie trafiły na hamownię to miały gifty ok. 12% (bez względu na pojemność).
Ja robiłem pomiary za paliwie BP Ultimate98, zresztą cały czas jeżdżę na 98 Verva lub BP, czasami na Shell V-Power95.
Z tego co ja czytałem na różnych forach polskich i zagranicznych to 1.2 TSI najmniej miało 114 a najwięcej 125 (np.Yeti z forum Octavii).
Ja w każdym razie jestem zadowolony z tego silnika :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”