[6n] aef nie pali wcale albo ciezko

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
k1bartkowiak
Newbie
Newbie

[6n] aef nie pali wcale albo ciezko

Post autor: k1bartkowiak »

Witam, sprawa przydarzyła się dzisiaj.

Samochód był na chodzie, bez żadnego widocznego problemu aż do dzisiaj kiedy nie mogłem do odpalić. Moje Polo to 1996 r. 6n a silnikiem AEF 1.9D.

wyglądało tak, że po przekręceniu kluczyka rozrusznik chodził ale silnik nie zapalił, dopiero za którymś razem kiedy dodałem mocno gazu.

Po chwili auto zgasło, ale za drugim razem już chodziło równo ale za to bardzo głośno (głuchy dźwięk i dzwonienie z okolic głowicy).

Jak ruszyłem by zabrać je pod dom to wydawało mi się ale było trochę słabsze (niż zwykle:P).

Co do strony technicznej to wzrokowo sprawdziłem, że pompa dostaje paliwo. Filtr paliwa wymieniony 10 tys. km temu razem ze Świecami żarowymi. O właśnie ... co zauważyłem, że jak próbuje się zapalić silnik to idzie iskra od jednej ze świec do blaszki i ta iskra jest jak dociska się gazu, ale nie wiem czy to związane.

Kolega założył taką teorię, że właśnie ta świeca może być niesprawna, przez co silnik pracuje tylko na trzech cylindrach co powoduje ze jest słaby i bardzo głośny ( jak traktor już zupełnie). Jednak taka teoria byłaby dobra do benzyniaka prawda?

Pomóżcie mi bo jestem załamany, co chwile problemy z tym aef'em :(

Dzięki
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

tak się dzieje gdy jest zły kąt wtrysku chyba zbyt pużny ja tak miałem jak mi walnął zawór od zmiany tego kąta na pompie [lubi się zatrzeć] ale tez może być dużo innych przyczyn trzeba pogrzebać po forum a świece ja nie grzeje któraś to może przez chwile nierówno iść ale potem już normalnie wiec raczej to nie świeca
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: webak »

Po pierwsze to problem był na ciepłym czy zimnym silniku ?
k
k1bartkowiak
Newbie
Newbie

Post autor: k1bartkowiak »

na zimnym, następnego dnia już w ogóle nie odpalił więc dopchałem go do najbliższego mechnika.

Wg pierwszych informacji od mechanika" "pękło koło zębate na pasku rozrządu".

także rozrząd do wymiany. Mam nadzieje, że jadąc nim dzien wczesniej nie narobilem sobie innej krzywdy.

jutro odbieram także zobaczymy.
j
jimmy
Newbie
Newbie

Post autor: jimmy »

ja mam podobny problem tylko ze na ciepłym sielniku dlugo trzeba krecic i jak juz odpali to leci z tlumika bialy dym ale po chwili wszystko jest ok

ma ktos moze jakas teorie co to moze byc? polo 1.9 sdi 6n 97rok
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

poczytaj kolego na forum jest kilka tematów , link do jednego z nich viewtopic.php?f=176&t=31673
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

i jeszcze sprawdz jakie masz kodowe oznaczenie silnika bo z tym to roznie bywa i sie jeszcz eokaze ze nie jest to SDI a wolnossacy diesle z wtryskiem posrednim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”