dziwne dźwięki okolice rozrządu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rutek2706
Raczkujący
Raczkujący

dziwne dźwięki okolice rozrządu

Post autor: rutek2706 »

witam
otóż mam taki problem. :cry: z okolic rozrządu słychać dziwny dźwięk jak by coś się tarło. jak się dodaje gazu taj jakby tarcie się zwiększa a w wnętrzu samochodu to słychać jak by była turbina (silnik aef). dodam ze napinacz i sprzęgiełko alternatora było wymieniane. rozrząd był wymieniany przy 200 tys a jest teraz 234 tys. czy jest możliwe ze któraś rolka w rozrządzie się kończy ? pasek rozrządu o obudowę się nie trze...
proszę o pomoc bo jeżeli to rozrząd to nie ma na co czekać
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

u mnie rolka z rozrządu padła po 3 latach i miala najechane 14 tys i tez juz furczała a niby oryginał sfk ;/ sciagnij obudowe paska i odpal auto i słuchaj z której tak daje.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
r
rutek2706
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rutek2706 »

dla mnie to tak jak by ta rolka najbliżej alternatora, a podejrzewacie coś innego ?
Awatar użytkownika
cambridge
Newbie
Newbie

Post autor: cambridge »

Pierwsze to zrzuć pasek napędu dodatkowych urządzeń i słuchaj.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""rutek2706""]dla mnie to tak jak by ta rolka najbliżej alternatora, a podejrzewacie coś innego ?[/quote]
tak jak kolega cambridge wcześniej pisze aby wykluczyć iż to rozrząd[ po zdjeciu paska altka i po odpaleniu silnika pojawi śię sygnał i zaświecą kontrolki ale smarowanie będzie i chwilę jak zimny może pochodzić silnik] , są dwie rolki przed altkiem górna od napinacza[ jeśli metalowa rolka to wystarczy zmienić łożysko nr 6203 ] a dolna od wspomy tu raczej pompa dała by znać specyficznym dźwiękiem zwłaszcza przy skręcaniu .
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”