[6N] uszkodzony kolektor dolotowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

[6N] uszkodzony kolektor dolotowy

Post autor: bartek_tychy »

Witam,

koledzy wspomozcie, wczoraj w polo mialem wybuch gazu w dolocie caly dolot rozerwalo i spalila sie puszka filtra powietrza i nawet wyrwalo ja z zaczepow polamana i potopiona bo poszlo przez przepustnice, powiedzcie macie jakis pomysl na naprawe i jak sie za to zabrac czy musze odkrecac gore silnika, lepiej chyba sprawdzic czy cos nie wpadlo do srodka i ewentualnie co moze byc uszkodzone, czy naprawa wogole jest oplacalna ?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 14:05 przez bartek_tychy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Witam,

czy jest mozliwosc zastapienia kolektora ssacego innym kolektorem np z 1,4 bo niestety na rynku wtornym nie potrafie znalesc identycznego kolektora ktory mialem zalozony polo 95r. silnik 1,6 AEE a numer starego kolektora to 032 129 711 G

pozdrawiam
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Ja niedawno wymieniałem u siebie (AEX) i został mi stary, zobaczę czy ma takie same oznaczenia to w razie czego bedziesz miał wiekszy wybór na necie/szrocie. Może to samo bo oba silniki to MPI, a jak nie to niech ktoś sprawdzi w ETKA.
A tak na marginesie jak mogło coś strzelić ? Chyba mi nie powiesz że do MPI z plastikowym kolektorem ktoś założył Ci 2 generacje gazu ? Jeśli tak to licz sie że po wymianie będzie powtórka z rozrywki i żadne klapki na filtrze nie pomogą. Dodatkowo czas zastanowić sie nad nowymi świecami i przewodami.
Obrazek
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

[quote="Archeo"]Chyba mi nie powiesz że do MPI z plastikowym kolektorem ktoś założył Ci 2 generacje gazu ? Jeśli tak to licz sie że po wymianie będzie powtórka z rozrywki i żadne klapki na filtrze nie pomogą. Dodatkowo czas zastanowić sie nad nowymi świecami i przewodami.[/quote]

dpkladnie mam gaz I generacji odkad kupilem samochod i nie bylo zadnych problemow az do teraz, wiem wymieniam odrazu swiece, kable i palec + kopulke
w
wbr98wa
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wbr98wa »

poszukać na allegro kolektora metalowego z AFH
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-polo-1 ... 15731.html

ma gosciu kilka czesci , załóż takowy i się nie martw strzelaniem w gaźnik,
jeżeli chcesz to ja mam plastikowy z AQQ i oodam go za 10pln.

a co do wymiany to zrobisz to w godzine, nic z silnika samego nie musisz demontować , tylko kolektor a dojście jest w miarę miarę.
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

[quote="wbr98wa"]poszukać na allegro kolektora metalowego z AFH
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-polo-1 ... 15731.html

ma gosciu kilka czesci , załóż takowy i się nie martw strzelaniem w gaźnik,
jeżeli chcesz to ja mam plastikowy z AQQ i oodam go za 10pln.

a co do wymiany to zrobisz to w godzine, nic z silnika samego nie musisz demontować , tylko kolektor a dojście jest w miarę miarę.[/quote]

kolektor juz odkrecilem, ale do aee wedlug etki jest tylko jeden kolektor i nie wiem czy inny moge pakowac ;/
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Jeśli Cie to jeszcze interesuje na kolektorze AEX były takie oznaczenia

http://imageshack.us/g/805/20120314145.jpg/
Obrazek
Awatar użytkownika
dogu
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: dogu »

Zwróćcie panowie uwagę na kanały ssące bo głowica w 1,6 prawdopodobnie ma okrągłe a w 1,4 jajowate
Do 1,6 AEE szukaj jeszcze kolektora ze Skody Felici i Octavie bo występowały z silnikami 1,6 AEE
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”