[6n2] stukanie w silniku, korbowód

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adamkep
Newbie
Newbie

[6n2] stukanie w silniku, korbowód

Post autor: adamkep »

Witam.

Chodzi o VW Polo Classic 1.4 16v kod silnika:APE rocznik 2000
Miałem taki problem w silniku że w czasie uruchomienia auta w silniku coś stukało to zawitałem do mechanika.
Powiedział że panewka w korbowodzie przekręciła się o 90 stopni i dodał że trzeba by silnik wymienić
jednak kolega doradził mi że można przeszlifować wał i wymienić ten korbowód i panewki. Jest jeszcze wyjście żebym kupił anglika taniej od znajomego, silnik przenieść a resztę na części. Co zrobić? Może jeszcze jakieś inne wyjście zaproponujecie?
m
maly2001
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly2001 »

ja bym brał anglika....bo nie oplaca sie robic tego silnika i nie masz pewnosci co dalej bedzie sie działo
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Kolego a ja bym zdemontował miske olejową i odkręcił wszystkie stopki korbowodowe i sprawdził czy rzeczywiście jest to panewka, czy może popychacz zaworowy.Zdejmij miske i sprawdź a wtedy będziesz miał pewność czy przypadkiem mechanik się nie myli, a przy okazji możesz zaoszczędzić dużo grosza. Panewki główne powinny byc oki. Jeśli coś to korbowodowe. Zdjęcia miski i stopek to około 2godz. Jakby co to służe pomocą.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
K
KoKo

Post autor: KoKo »

ja bym brał anglika bo jak już panewka sie obkręciał to chociaż go zrobisz to i tak dalej on bedzie sie psuł kup anglika ale jak pisze inginio lepiej sprawdz bo każdy sie może pomylić
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”