Cześć.
Mam problem z moja polą.
Samochód stał około 2 miesiecy pod chmurką.
Odpaliłem samochód na gazie - na benzynie nie chciał jechać przez uszkodzoną pompe paliwa.
JEdnak - zalezało mi by jeździł tez na benzynie.
Wstawiłem nową pompę - i ku mojemu zdziwieniu - samochód nie jeździ.
Rozrząd sprawdziłem - ok.
Zapłon - jest ok, iskra na wszystkich świecach, świece też podmieniałem na inne z jeżdzącego samochodu.
Hall - oczywisćie sprawny.
Ciśnienie paliwa na wtryskiwaczu okey, układ trzyma cisnienie.
TPS dobrze, 0,2v na cofnietym krokowcu.
Udało mi się udpalić kilka razy silnik, ale nie miał ducha, po wcisnieciu gazu ledwo sie wkrecał na obroty, przerywał, po puszczeniu gazu gasł, jak sie go odpaliło na wolnych mógł tak przez jakis czas pochodzić.
Przyjmuję za prawdopodobną wyłącznie usterkę układu zasilania w paliwo, ponieważ przy brutalnej próbie psiknięcia plakiem we wlot powietrza silnik zaczyna łapać.
Tylko - co dalej sprawdzać? Wtryskiwacz wydaje sie byc sprawny po badaniu omomierzem, do tego widać na przepustnicy benzyne po próbie odpalenia.
Moze uda mi się dzisiaj zdobyć manometr, sprawdze cisnienie w cylindrach na sucho i z olejem.
Jezeli ma ktos jakiś pomysł co sprwdzic był bym wdzięczny.
[quote="Marcinek"]a odpowietrzyłeś go ?[/quote]
wystarczy z 10 razy załączyć i wyłączyć zapłon żeby pompka chwile pochodziła.
Na jaką pompę wymieniłeś? I którą?
[quote="Puszkin"]Tylko - co dalej sprawdzać?[/quote]
zrób diagnostykę, potem do zbadania niebieski czujnik (możesz wypiąć i zobaczyć czy odpali), potem lambda (tak jak z czujnikiem), na gazie chodzi? równo? zdejmij kleme z aku na minute, podłącz z powrotem i spróbuj od razu na benzynie odpalić. LPG masz z emulatorem lambdy?
Pompe w zbiorniku wymieniałem, nie wazne na jaką, tam mozna nawet pompke od spryskiwaczy wsadzić i bedzie jeździć (sprawdzone).
Odpowietrzyłem ? - przeciez napisałem ze ciśnienie w układzie okey.
Diagnostykę? a co diagnozować jak komputer czysty? chociaż moge sprawdzić, pójde za chwile zrobie diagnostyke, niech sie tylko akumulator naładuje.
Niebieski czujnik i lambda sprawne.
LPG mam odłączone w tym momencie, mialem z emultorem. Komputer resetowałem milion razy.
Nie mam w tej chwili gazu w butli - od tego się zaczęło, ze skończył mi się gaz, i stwierdziłem ze nie moze tak być ze jak gaz mi sie skończy musi mnie ktos holować na stacje - wiec wzialem sie za naprawe tego ustrojstwa.
Widział ktoś kiedyś uszkodzony komputer ?
Jutro postaram się zorganizować drugi taki samochód, jak ebdzie trzeba przełoże komputer i cały monowtrysk zobaczymy czy bedzie chciał pojechać : )
Podepne sie pod temat. mam ten sam silnik benzyna gaz. Po kilku dniach stania auto zawsze mialo problem z odpalaniem, krecił jak głupi ale załapywał powoli aż w końcu odpalał, potem było okej. Dzisiaj po jednym dniu stania nie dał rady zapalić na benzynie. Prawie łapie ale nie da sie odpalić. Przełaczyłem na gazi odpalil bez problemu. Co jest przyczyną? Pompa paliwa? Nic jeszcze nie sprawdzałem
Można powiedzieć że polo samo sie naprawiło. Udało sie odpalić na benie, śmigłem pare km ile fabryka dała i znowu wszystko działa normalnie. Może tylko coś sie przytkało
Ja tu nie twierdzę że tak było ale mogło być nawet gdy filtr wymieniony rok temu, tak to już jest w dziadkach gazownikach że zaczynają kuleć na benzynie.