[6n] Uszkodzony wentylator

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sito
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Uszkodzony wentylator

Post autor: sito »

Witam.

Mam polo 6N 1.4 44KW manualna skrzynia z klimatyzacja

zaczął mi warczeć wentylator, więc postanowiłem go wymienić. niestety dotarł do mnie nowy wentylator który jest co prawda odpowiedniej średnicy ale już kostka i rozstaw śrub mocujących (na silniczku) się nie zgadza. Nie jestem z tego faktu zadowolony tym bardziej ze nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedniej częsci.
POMOŻECIE?

oznaczenie części : 6NO959455F
Znany tez jako sitoboss & otiz21 ]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

To jeszcze napisz, czy szukasz kolejnego wentylatora, czy pająka mocującego wentylator do chłodnicy.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Ja jak wymieniałem wentylator chłodnicy(stary o takim oznaczeniu jak Twój) też nie mogłem znaleźć identycznego :glare:
Ostatecznie kupiłem o takiej samej srednicy, ta sama ilość łopatek i ich geometria, natomiast wtyczka nie była kwadratowa tylko z zaokrąglonymi rogami.
Odciąłem ją i zalutowałem starą wtyczkę, ale rozstaw śrub się zgadzał :oki:
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 20:19 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sito
Raczkujący
Raczkujący

Muszę odesłać to co kupiłem i po "wieloletnich" (bo tak właśnie się czułem siedząc 3h przed kompem) :D konsultacjach ze sprzedawcą w pewnym internetowym sklepie wybraliśmy wspólnymi siłami inny, aczkolwiek chyba najbardziej odpowiedni. Jestem niemal pewien że wtyczkę też będę musiał rzeźbić, mimo zapewnień Pana sprzedawcy ze innych nie produkowano :)

Poniżej link do "przedmiotu" który zamierzam kupić. ( krzychu20 co myślisz? )

http://www.czesci24.pl/szczegoly/446851 ... POLO-94-99
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Ten powinien pasować pomijając fakt innej wtyczki, którą musisz zmienić ;P Ten kupiony przeze mnie też miał taki długi przewód ;)
Ewentualnie napisz do kolegi turzoł, który całą polówke na graty sprzedaje, może ma wentylator, choć wydaje mi się, że już sprzedał :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

zawsze można zakupić odpowiednią wtyczkę i przełożyć piny. jak wyciągnąć piny - jest opisane na forum. nie popieram jakiegoś tam lutowania przy tak ważnym elemencie :)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

ja się podczepię :)
czy możliwa jest wymiana samego śmigła? bo w etce widnieje jako odrębna część...
druga sprawa, czym różni się wentylator w aucie z klimatyzacją a czym bez? bo chcę być pewny który pasuje do mojego AFH bez klimy
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""dumle""]czy możliwa jest wymiana samego śmigła? bo w etce widnieje jako odrębna część[/quote]
oczywiście że jest możliwość.
Ten z klimą powinien być mocniejszy i mieć oznaczenie 250/60W. a ten dla auta bez klimy ma oznaczenie 200/60W.
Samo śmigło wentylatora, bez silnika, kosztuje w ASO 180zł
Awatar użytkownika
sito
Raczkujący
Raczkujący

dumle
jakiej średnicy śmigła potrzebujesz. mam ten swój stary wentylator z uszkodzonym łożyskiem wiec możemy się dogadać jak będzie pasował
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

dzięki panowie, ale zakupiłem już całość, pytanie teraz czy dam radę wymienić cały wiatrak sam na parkingu czy też potrzebuję jakiegoś kanału i specjalnych kluczy? bo z tego co widzę po zdjęciach to wystarczy tylko 3 śruby odkręcić ale boję się że to nie będzie takie proste :)
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

dumle ja wymieniałem w garażu ale bez kanału ;) Z tego co pamiętam kluczyk nasadowy 10 tylko potrzebny, no i coś na czymś się położysz żeby od dołu odkręcić/zakręcić.
No i nie wiem jak Ty ale ja mam standardowe zawieszenie i ledwo udało mi się go wyciągnąć i włożyć od dołu bo od góry się nie dało :hello:
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

no ja mam obniżone więc będę miał dodatkowy problem, ale z tym może się uda poradzić podnosząc z jednej strony na podnośniku? bo rozumiem że ty bez podnośnika robiłeś
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Tak bez podnośnika ;) Ewentualnie weź jeszcze coś na co możesz najechać przednimi kołami żeby wyżej przód stał, mam na myśli jakieś deski grubsze lub cokolwiek czym dysponujesz. Grunt to żebyś nie dał się zaskoczyć bo wiadomo warunki parkingowe :hello:
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

właśnie, nie mam żadnych desek, co najwyżej krawężnik :D no nic, zrobię najwyżej podejście, jak się nie uda to udam się do znajomego warsztatu :)
dzięki za info :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""dumle""]dzięki panowie, ale zakupiłem już całość, pytanie teraz czy dam radę wymienić cały wiatrak sam na parkingu czy też potrzebuję jakiegoś kanału i specjalnych kluczy? bo z tego co widzę po zdjęciach to wystarczy tylko 3 śruby odkręcić ale boję się że to nie będzie takie proste[/quote]
Dasz rade na parkingu. zawsze możesz na spota podjechac. a to że jest lekko obniżone auto to nic to nie utrudni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”