Brak mocy świece kable wymiana ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Meteo20
Raczkujący
Raczkujący

Brak mocy świece kable wymiana ?

Post autor: Meteo20 »

Witam Polo 1998r Pojemność 1.0 benzyna
Pojechałem na zakupy wracam zapalam auto no i silnik chodzi jak w traktorze głośno przerywa charczy, ok jadę totalnie brak mocy, pojechałem do mechanika mówi świece i kable do wymiany.

Pojechałem kupiłem świece sztuki co się okazało mają jedną iskrę a nie cztery jak miałem w oryginalnych.
Założyłem i nadal te same objawy co na starych pojechałem do sklepu koleś mówi że nie ma znaczenia czy jedno czy trzy iskrowe jak miałem, ze to win a kabla jutro kupie kabel koszt 40zł.

Stary kabel nie ma przerwań oczyściłem go.
Jutro kupie nowy kabel i włożę świece. Co myślicie może być przyczyną i czy świece jedno a trzy iskrowe odgrywają dużą różnice bo cena jedno to 9zł a trzy isk. to 29zł

Może to inna przyczyna?
Obrazek
g
grzech19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzech19 »

Stawiałbym na panewkę, jeśli chodzi jak diesel.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Świece trzeba dobrać po kodzie silnika, a nie po tym co powiedział Ci koleś w sklepie, co to za świece za 9 zł kupiłeś?
Awatar użytkownika
Damian584
Początkujący
Początkujący

Post autor: Damian584 »

Miałem podobnie tylko silnik chodził mi na trzech garach ;) Okazało się, że jeden kabel był minimalnie pęknięty i iskra wylatywała na zewnątrz ;) Wystarczyło owinąć taśmą izolacyjną, ale i tak później wymieniłem na nowe kable ;)
b
bubel69
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: bubel69 »

Ostatnio ten sam problem mnie spotkał, ten sam silnik. Myślałem że zalałem diesla przez przypadek, bo auto chodziło tak jak mówisz, do tego po pewnym czasie nie odpalało wogóle. Okazało się, że to kable wysokiego napięcia, dodatkowo wymieniłem również świece, kopułke i palec rozdzielacza. Kable Bosha to wydatek 150 zł, kopułka i palec oryginałny VW to 50zł, a świece NGK około 60zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”