[6n] dziwny odgłos z rozrusznika 1.3 ADX

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raf7
Początkujący
Początkujący

[6n] dziwny odgłos z rozrusznika 1.3 ADX

Post autor: raf7 »

Od 4 dni zauważyłem inny odgłos przy uruchamianiu. Auto normalnie pali od pierwszego strzała, ale nie jest ten sam dźwięk odpalania jak kiedyś. Przekręcam kluczyk i w końcowej fazie słychać tak jakby zgrzyt. Czy objawy wskazują na kończący się bendiks?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 14:52 przez raf7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
christopherek
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: christopherek »

tak
UBEZPIECZENIA PZU AC OC NNW Pakiety 24h na dobę,kalkulacja składki od ręki,w Warszawie dojazd do klienta TANIO!! kontakt 506 906 706
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Wyciagnij rozrusznik i zobacz w jakim masz stanie tulejke w obudowie skrzyni biegow, ewentualnie nasmaruj
Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Miałem ten objaw - ustąpił po wymianie skrzyni, więc potwierdzam to z tulejką. Niby pierdoła, ale koszt na warsztacie spory, bo trzeba skrzynię zrzucić. Na szczęście, da się z tym jeździć.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Potwierdzam koszt naprawy spory a koszt tulei 2 zł. Można ją spróbować wyjąć wykrętakiem do zerwanych śrub + młotek bezwładościowy własnej roboty.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Ja mozna rozkruszyc w srodku bez problemu i nowa wbic

Sent from my GT540 using Tapatalk
Obrazek
r
raf7
Początkujący
Początkujący

ile może kosztować zdjęcie skrzyni? jeśli de facto się nie opłaca, to jak długo można tak uruchamiać auto?
Możecie zaznaczyć o którą tuleje chodzi? Dzięki
Obrazek
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

zdjęcie i założenie skrzyni w warsztacie w okolicach Warszawy to koszt od 200 zł w górę ( powiedzmy 200- 350zł)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote="Kubrick"]Niby pierdoła, ale koszt na warsztacie spory, bo trzeba skrzynię zrzucić.[/quote]
z tego co się orientuje to nie trzeba skrzyni zwalać żeby rozrusznik wyciągnąć ;) niby dojście kiepski ale jak ma się warunki (kanał i zgrabne rączki) można bez problemu wyciągnąć, sam planuję w tygodniu pomęczyć się z rozrusznikiem bo też mam ten problem.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

rozrusznik da się wyjąć nawet bez kanału trochę gimnastyki jest, chyba że jeszcze gorsze dojście jak w AEF-e, ale nie podejrzewam aby mogło być trudniej.
r
raf7
Początkujący
Początkujący

czy chodzi o "panewkę rozrusznika" nr. 014 301 155 12,1x14,12x14
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

Z zalaczonego wyzej obrazka wymień częsci 2, 7, 8 i dodatkowo wyczyść i przesmaruj caly mechanizm zalaczajacy bendiksu, a jak juz bedziesz mial rozebrany rozrusznik to przeczyść wirnik stojan sprawdz przerwy wirnika miedzy plytkami tez je przeczyść i zawsze warto jak juz tak daleko zajdziesz, pozmieniaj łożyska a jak tam takowych nie ma to tocznie. Wtedy powinieneś miec lepszy rozrusznik niz nowy :D A do jego demontazu nie trzeba wymontowywac skrzyni
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
r
raf7
Początkujący
Początkujący

[quote="Lodzio525"]Z zalaczonego wyzej obrazka wymień częsci 2, 7, 8 i dodatkowo wyczyść i przesmaruj caly mechanizm zalaczajacy bendiksu, a jak juz bedziesz mial rozebrany rozrusznik to przeczyść wirnik stojan sprawdz przerwy wirnika miedzy plytkami tez je przeczyść i zawsze warto jak juz tak daleko zajdziesz, pozmieniaj łożyska a jak tam takowych nie ma to tocznie. Wtedy powinieneś miec lepszy rozrusznik niz nowy :D A do jego demontazu nie trzeba wymontowywac skrzyni[/quote]

Rozrusznik wyjęty, wyczyszczony wymienione tuleje. Mam tylko pytanie odnośnie tej tulei co znajduję się w korpusie skrzyni biegów, przekopałem szukajkę i chyba nikt jej jeszcze nie wymieniał,na forum Passata znalazłem opis
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=20622
na forum golfa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ozrusznika
Czy takie same rozruszniki (a zarazem tulejki) występowały w Polo.
Tulejkę już zamówiłem, tylko nie wiem jaki kupić gwintownik do jej wyjęcia? M10, M12?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

[quote="Lodzio525"]Z zalaczonego wyzej obrazka wymień częsci 2, 7, 8 [/quote]

nr 7 to stalowa tuleja bendiksu ktorej sie nie wymienia, jest na zamówienie tylko w aso, ja taka zamówiłem jak robiłem rozrusznik i okazała sie niepotrzebna. takze tylko 2 i 8 ,ewentualnie na trybach w przekładni planetarnej sprawdz czy nie maja za dużego luzu.
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

[quote="wojtasllb"]ktorej sie nie wymienia[/quote]

Jezeli występuje wytarcie tulejki i zwiekszenie jej wewnętrznej srednicy ??
Moim zdaniem element nr 7 tez nalezy wymienic (ew. dac do dorobienia), musisz sie tam wcisnąc wymierzyc na pewno cos dobierzesz do jej demontarzu
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”