[6n] Brak tylnych hamulców-pomocy!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
SEQUEL
Newbie
Newbie

[6n] Brak tylnych hamulców-pomocy!!!

Post autor: SEQUEL »

Witam:)
Mam ogromny problem z tylnymi hamulcami;/. Otóż byłem na przeglądzie technicznym i na rolkach wykazało, że w ogóle nie ma z tyłu hamulców;/. Z przodu bardzo dobre. Dodam, że płyn wymieniony, tak samo cylinderki i szczęki. Hamulec ręczny po podciągnięciu linki hamuje dobrze. Wszystko ładnie zasmarowane i cały układ dobrze odpowietrzony. Pedał hamulca twardy a po włączeniu silnika trzymając cały czas wciśnięty pedał opada i zostaje na 3/4 wysokości. Czy to prawidłowe i czy serwo jest ok?. Korektor siły hamowania był sprawdzany tzn. poluzowałem śrubę regulującą wysokość i przy jego zamykaniu ciśnienie wzrasta a przy jego otwieraniu maleje. Czyli krótko mówiąc jest chyba ok? Męczę się z tymi hamulcami już tydzień;/. Mieliście taki już przypadek? Pozdrawiam i czekam na cenne rady:)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

A ciśnienie z tyłu na rurkach jest.
Awatar użytkownika
garnek
Newbie
Newbie

Post autor: garnek »

miałem podobny problem tylko u mnie tył plamił. Jakoż że z hamulcami nie ma zartów oddałem auto w rece mechanika i skonczylo sie na wymianie podzespołów (cylinderków i ich polaczen) i regenracji wyniosło mnie to 3 stowki. Wydaje mi sie że jeśli pedał nie odbija do konca moze to być wina zapchanego w jakims stopniu przewodu prowadzacego płyn ale to tylko gdybanie. Zobaczymy co dalej napisza
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a bębny jak się maja wymieniałeś czy toczyłeś mogły stracić średnicę [ vw polo niezależnie od średnicy nowego bębna średnica graniczna to tylko 1,5mm większa ] , ręczny podciągniesz na lince a cylinderek nie rozpiera się w nieskończoność
edit
a dobrałeś odpowiednie szczęki do bębnów? ponieważ mamy w polo trzy średnice bębnów 180, 200 ,230
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

[quote=""bialy0666""]ponieważ mamy w polo trzy średnice bębnów 180, 200 ,230[/quote]

Średnice bębnów są dwie bez abs 180mm i z abs 200 mm
Awatar użytkownika
SEQUEL
Newbie
Newbie

Szczęki dobrane są do średnicy bębna czyli 180mm. Dodam może taką informację, że cylinderek otwiera się tylko z jednej strony choć są nowe i nasmarowane a później druga strona się otwiera jak ta pierwsza wyjdzie do końca. Tak jest na obu kołach. Czyżby to wina pompy?

Co do bębnów to nie wymieniałem ich a auto mam już prawie od roku więc nie wiem czy były toczone... Nie wiem jak powinny wyglądać bębny ale moje mają wgłębienie tzn. początek i tył wystaje a środek ma niższy profil "wgłębienie" czy tak powinno być?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

jeśli caddy to polo to mamy trzecia średnicę 230 ;) , :scratch:
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""bialy0666""]jeśli caddy to polo to mamy trzecia średnicę 230 ;) , :scratch:[/quote]
Classic i Variant to Polo, ten sam układ hamulcowy co Caddy.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Nie przypominam sobie wymiaru 230. 180/200 tak ale 230 ?? ;/
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

panowie w tym temacie nie chodzi o średnicę lecz kolega potrzebuje pomocy [co mnie podkusiło żeby pisać o średnicach :banghead: ] [quote=""SEQUEL""]Witam:)
Mam ogromny problem z tylnymi hamulcami;/. Otóż byłem na przeglądzie technicznym i na rolkach wykazało, że w ogóle nie ma z tyłu hamulców;/. Z przodu bardzo dobre. Dodam, że płyn wymieniony, tak samo cylinderki i szczęki. Hamulec ręczny po podciągnięciu linki hamuje dobrze. Wszystko ładnie zasmarowane i cały układ dobrze odpowietrzony. Pedał hamulca twardy a po włączeniu silnika trzymając cały czas wciśnięty pedał opada i zostaje na 3/4 wysokości. Czy to prawidłowe i czy serwo jest ok?. Korektor siły hamowania był sprawdzany tzn. poluzowałem śrubę regulującą wysokość i przy jego zamykaniu ciśnienie wzrasta a przy jego otwieraniu maleje. Czyli krótko mówiąc jest chyba ok? Męczę się z tymi hamulcami już tydzień;/. Mieliście taki już przypadek? Pozdrawiam i czekam na cenne rady:)[/quote]
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""SEQUEL""]Szczęki dobrane są do średnicy bębna czyli 180mm. Dodam może taką informację, że cylinderek otwiera się tylko z jednej strony choć są nowe i nasmarowane a później druga strona się otwiera jak ta pierwsza wyjdzie do końca. Tak jest na obu kołach. Czyżby to wina pompy?

Co do bębnów to nie wymieniałem ich a auto mam już prawie od roku więc nie wiem czy były toczone... Nie wiem jak powinny wyglądać bębny ale moje mają wgłębienie tzn. początek i tył wystaje a środek ma niższy profil "wgłębienie" czy tak powinno być?[/quote]

jesteś pewien jakiej średnicy masz bębny mierzyłeś . jeśli chodzi o cylinderki to normalne jak nie maja oporu to jedna strona otwiera się wcześniej przytrzymaj a drugi będzie się otwierał .bębny powinny być bez wgłębień lub jak najmniejsze
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

A samoregulatory w tylnych szczękach chodzą.
Awatar użytkownika
SEQUEL
Newbie
Newbie

Samoregulator to ten co ma do dołu podczepianą sprężynkę i ma ząbki po bokach? Wszystkie części są nasmarowane WD40. Mierzyłem średnicę bębna a szczęki pobierałem do poprzednich. Co do wgłębienia to ile mm jest zalecane?
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Jeśli dobrze wiem, to nie powinno być żadnych wgłębień w wewnętrznej stronie bębna...
Dlatego przy wymianie oddaje się je do toczenia - żeby były gładkie i równo przylegały do nowej szczęki :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

średnica bębna nie może być większa od 1,5mm czyli jeśli bęben nowy ma 180mm to to stary nie powinien mieć 181,5 średnicy w środku jest to grubość graniczna . jeśli chodzi o samo wgłębienie i ranty to nie powinno ich być niektórzy przetaczają bębny ja tego nie polecam osłabia się budowę bębna a wtedy pęknięcie bębna i zblokowanie hampla to najmniejsza szkoda jaką może wyrządzić ,ą czy będzie ktoś przetaczał bebny to jego osobista sprawa według mnie to druciarstwo przetaczanie bębnów ponizej grubości granicznej
szczęki nowe wchodzą w to wgłębienie może tra tylko bokami po wypustach a powinny całą powierzchnią dolegać do bębna , jeśli z resztą układu hamulcowego ok to nie mam koncepcji jak pomóc . hample nie są sprawne proponuje mechanika
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”