Witam:)
Mam ogromny problem z tylnymi hamulcami;/. Otóż byłem na przeglądzie technicznym i na rolkach wykazało, że w ogóle nie ma z tyłu hamulców;/. Z przodu bardzo dobre. Dodam, że płyn wymieniony, tak samo cylinderki i szczęki. Hamulec ręczny po podciągnięciu linki hamuje dobrze. Wszystko ładnie zasmarowane i cały układ dobrze odpowietrzony. Pedał hamulca twardy a po włączeniu silnika trzymając cały czas wciśnięty pedał opada i zostaje na 3/4 wysokości. Czy to prawidłowe i czy serwo jest ok?. Korektor siły hamowania był sprawdzany tzn. poluzowałem śrubę regulującą wysokość i przy jego zamykaniu ciśnienie wzrasta a przy jego otwieraniu maleje. Czyli krótko mówiąc jest chyba ok? Męczę się z tymi hamulcami już tydzień;/. Mieliście taki już przypadek? Pozdrawiam i czekam na cenne rady:)
miałem podobny problem tylko u mnie tył plamił. Jakoż że z hamulcami nie ma zartów oddałem auto w rece mechanika i skonczylo sie na wymianie podzespołów (cylinderków i ich polaczen) i regenracji wyniosło mnie to 3 stowki. Wydaje mi sie że jeśli pedał nie odbija do konca moze to być wina zapchanego w jakims stopniu przewodu prowadzacego płyn ale to tylko gdybanie. Zobaczymy co dalej napisza
a bębny jak się maja wymieniałeś czy toczyłeś mogły stracić średnicę [ vw polo niezależnie od średnicy nowego bębna średnica graniczna to tylko 1,5mm większa ] , ręczny podciągniesz na lince a cylinderek nie rozpiera się w nieskończoność
edit
a dobrałeś odpowiednie szczęki do bębnów? ponieważ mamy w polo trzy średnice bębnów 180, 200 ,230
Szczęki dobrane są do średnicy bębna czyli 180mm. Dodam może taką informację, że cylinderek otwiera się tylko z jednej strony choć są nowe i nasmarowane a później druga strona się otwiera jak ta pierwsza wyjdzie do końca. Tak jest na obu kołach. Czyżby to wina pompy?
Co do bębnów to nie wymieniałem ich a auto mam już prawie od roku więc nie wiem czy były toczone... Nie wiem jak powinny wyglądać bębny ale moje mają wgłębienie tzn. początek i tył wystaje a środek ma niższy profil "wgłębienie" czy tak powinno być?
panowie w tym temacie nie chodzi o średnicę lecz kolega potrzebuje pomocy [co mnie podkusiło żeby pisać o średnicach :banghead: ] [quote=""SEQUEL""]Witam:)
Mam ogromny problem z tylnymi hamulcami;/. Otóż byłem na przeglądzie technicznym i na rolkach wykazało, że w ogóle nie ma z tyłu hamulców;/. Z przodu bardzo dobre. Dodam, że płyn wymieniony, tak samo cylinderki i szczęki. Hamulec ręczny po podciągnięciu linki hamuje dobrze. Wszystko ładnie zasmarowane i cały układ dobrze odpowietrzony. Pedał hamulca twardy a po włączeniu silnika trzymając cały czas wciśnięty pedał opada i zostaje na 3/4 wysokości. Czy to prawidłowe i czy serwo jest ok?. Korektor siły hamowania był sprawdzany tzn. poluzowałem śrubę regulującą wysokość i przy jego zamykaniu ciśnienie wzrasta a przy jego otwieraniu maleje. Czyli krótko mówiąc jest chyba ok? Męczę się z tymi hamulcami już tydzień;/. Mieliście taki już przypadek? Pozdrawiam i czekam na cenne rady:)[/quote]
[quote=""SEQUEL""]Szczęki dobrane są do średnicy bębna czyli 180mm. Dodam może taką informację, że cylinderek otwiera się tylko z jednej strony choć są nowe i nasmarowane a później druga strona się otwiera jak ta pierwsza wyjdzie do końca. Tak jest na obu kołach. Czyżby to wina pompy?
Co do bębnów to nie wymieniałem ich a auto mam już prawie od roku więc nie wiem czy były toczone... Nie wiem jak powinny wyglądać bębny ale moje mają wgłębienie tzn. początek i tył wystaje a środek ma niższy profil "wgłębienie" czy tak powinno być?[/quote]
jesteś pewien jakiej średnicy masz bębny mierzyłeś . jeśli chodzi o cylinderki to normalne jak nie maja oporu to jedna strona otwiera się wcześniej przytrzymaj a drugi będzie się otwierał .bębny powinny być bez wgłębień lub jak najmniejsze
Samoregulator to ten co ma do dołu podczepianą sprężynkę i ma ząbki po bokach? Wszystkie części są nasmarowane WD40. Mierzyłem średnicę bębna a szczęki pobierałem do poprzednich. Co do wgłębienia to ile mm jest zalecane?
Jeśli dobrze wiem, to nie powinno być żadnych wgłębień w wewnętrznej stronie bębna...
Dlatego przy wymianie oddaje się je do toczenia - żeby były gładkie i równo przylegały do nowej szczęki
średnica bębna nie może być większa od 1,5mm czyli jeśli bęben nowy ma 180mm to to stary nie powinien mieć 181,5 średnicy w środku jest to grubość graniczna . jeśli chodzi o samo wgłębienie i ranty to nie powinno ich być niektórzy przetaczają bębny ja tego nie polecam osłabia się budowę bębna a wtedy pęknięcie bębna i zblokowanie hampla to najmniejsza szkoda jaką może wyrządzić ,ą czy będzie ktoś przetaczał bebny to jego osobista sprawa według mnie to druciarstwo przetaczanie bębnów ponizej grubości granicznej
szczęki nowe wchodzą w to wgłębienie może tra tylko bokami po wypustach a powinny całą powierzchnią dolegać do bębna , jeśli z resztą układu hamulcowego ok to nie mam koncepcji jak pomóc . hample nie są sprawne proponuje mechanika