Hej!
Widzę, że kolega Aoox już w większości wyczerpał temat, ale i ja wtrącę swoje 3 grosze
1. Co do Climatronica to moim zdaniem nie warto było przepłacać dopóki zamiast niego można było wybrać tańszy Climatic, który jest w zasadzie taką klimatyzacją półautomatyczną, tj. też posiada czujnik temperatury i ustawiasz (przy pomocy pokrętła, a nie przycisków) zadaną temperaturę i klimatyzacja utrzymuje ją we wnętrzu. Jak dla mnie spisuje się wystarczająco. Jedyna różnica między Climaticiem a Climatroniciem to tylko to, że siłę nadmuchu regulujesz sam, ręcznie, co dla niektórych jest zaletą. Niestety, o ile się nie mylę, od tego roku bodajże w nowych Polo VW zrezygnował z Climatica na rzecz manualnej klimatyzacji (prawdopodobne cięcie kosztów), więc jeśli faktycznie tak jest to w takiej sytuacji chyba jednak warto do Climatronica dopłacić, jednak trzeba to potwierdzić. Można to rozpoznać po tym, że na pokrętle od temperatury nie ma podanych liczbowo temperatur, tylko niebieskie i czerwone paski typu zimno-ciepło.
2. Zupełnie nie opłaca się dopłacać, tym bardziej, że w planach masz RNS 510, który z allegro wyjdzie Cię taniej, niż dopłata do RCD 510, który ma dużo mniej możliwości i przede wszystkim nie jest nawigacją. Bierz tylko RCD 310, żeby mieć więcej głośnków, bo w RCD 210 masz tylko 4.
3. Nie da rady.
4. Światła do jazdy dziennej są już chyba obligatoryjne więc chyba będą w standardowym wyposażeniu, ale jeśli nie to bierz. Koszt znikomy, a dołożenie ich później to koszt który odbiera sens całemu projektowi

Ja nie zamówiłem i żałuję. Oczywiście klimatyzacja, RCD 310, xenonki też niczego sobie ale to nie jest jakieś niezbędne, no i trzeba się liczyć z tym, że zwykła żarówka to wydatek dużo mniejszy niż xenonowy żarnik. To już zależy od preferencji. Kierownica multifunkcyjna na pewno mocno zwiększa komfort i bezpieczeństwo jazdy. Do RCD 310 wziąłem sobie jeszcze Media-In żeby podłączyć jakiegoś pendrive z muzyką pod USB - fajna sprawa i pełna obsługa z kierownicy itd.
5. Tak jak Aoox mówi, dziś wszystkie lakiery są ekologiczne :/ czyli na bazie wody zamiast ołowiu, dzięki czemu możemy nawet po mocniejszym przejechaniu szmatką cieszyć się pięknymi, płytkimi ryskami

Nic na to nie poradzimy. Ja mam Czarny zwykły i po odpicowaniu go odpowiednimi kosmetykami powiem Ci, że wygląda zjawiskowo i nie widzę sensu dopłacania za metallic czy jakiś perłowy przynajmniej w tym konkretnym kolorze. Zajrzyj sobie z resztą do tematu z moją Polówką (link w podpisie), tam masz trochę fotek, chociaż one i tak w pełni nie oddają jego głębi

6. TSI to świetny wybór, samochód brałem głównie pod kątem tego silnika, trochę się bałem, bo to zupełnie nowy model, ale na prawdę... warto było

Widzieć miny kierowców potencjalnie "lepszych" samochodów zostawianych daleko w tyle kiedy ten wsiada Ci na zderzak - bezcenne

Ten silnik na prawdę daje Polówce fajnego kopa, a perspektywa chipa pobudza wyobraźnię, bo już teraz jest świetnie, a będzie tylko lepiej. Wciąż tylko pozostaje otwarte pytanie odnośnie trwałości tych konstrukcji, no ale cóż, to już wyjdzie po latach. Na DSG też mi niestety nie starczyło pieniędzy i trochę żałuję, ale miałem wybór 1.4 + DSG albo TSI + MANUAL. Wynik tego starcia był oczywisty

Poza tym volkswagenowskiemu manualowi jak zawsze nie można nic zarzucić, krótkie, precyzyjne skoki, wrzucanie biegów w tym aucie to bajka

7. Podobnie jak Aoox preferuję standardowy chip niż box, ale raczej poczekam, aż skończy się gwarancja.
8. Nie wiem jak z tymi tarczami, ale hamulce na prawdę dają radę, jak dla mnie to na początku były aż za mocne, nie mogłem się przestawić i na jeździe próbnej zahamowałem pare razy to mało mi dealer przez szybę nie wylatywał

9. Ja śmigam na seryjnym zawiasie i alu 15" póki co więc się nie wypowiadam
Uff to chyba tyle. Życzę owocnych decyzji.
Pozdrawiam!