Witam wszystkich serdeczne.
Jestem nowy na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle zrobiłem.
Jeżdżę VW Polo 1.4 3D 1997r. Nie wiem co się stało, ale stało się to z dnia na dzień.
Jadąc samochodem na 5 biegu chciałem zwolnić, ale nie za pomocą hamulca tylko "silnikiem"
puszczając pedał gazu i pojawił się naprawdę głośny dźwięk(taki metaliczny, jakby coś o coś tarło,albo taki jakby pisk) dochodzący z przodu samochodu.
Podejrzewam że to ze skrzynia biegów i takie wrażenie mam że ten dźwięk jakby wydobywał się bardziej z lewej strony. Teraz dzieje się tak jak hamuje silnikiem na każdym biegu.
Sprawdzałem co się dzieje w różnych sytuacjach:
1. Normalna jazda tak do 70km/h nic się nie dzieje, dopiero kiedy obroty silnika są powyżej 2000obr/min słychać dźwięk, ale słaby.
2.Rozpędzam samochód tak do 80km/h wciskam sprzęgło(lecz nie wyrzucam biegu) wtedy słychać bardzo głośno.
2.Rozpędzam samochód tak do 80km/h wciskam sprzęgło, wyrzucam bieg(daje na luz) wtedy nic nie słychać.
Dodam że tak z miesiąc temu wymieniałem tarcze i klocki hamulcowe z przodu z lewej i z prawej strony. Wymieniałem też przegub z lewej strony. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale napisałem żeby było wszystko jasne.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.
Jeśli ktoś mógł by mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Liczę na to że pomożecie.