Wysokie spalanie LPG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Krams
Newbie
Newbie

Wysokie spalanie LPG

Post autor: Krams »

Witam, od kilku dni posiadam VW Polo z 1996r.
Silnik 1.4 60km i spalanie LPG przy bardzo spokojnej, ekonimicznej jezdzie ok 12l/100km, a przy troche bardziej ostrej siega 16l/100km w cyklu mieszanym miasto/trasa więc wydaję mi się że to troche dużo, co o tym sądzicie, co może być przyczyną ?
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

- nieszczelność
- zła mieszanka
- sonda lambda zajechana

Najlepiej pojedz do gazownika i zmień filtr z instalacji gazowej, niech posprawdza szczelność i nastawi mieszanke.
Z tego co piszesz to kilka dni temu zakupiłeś , warto sprawdzić .
Pozdro
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

12 litrów w takie mrozy co były ostatnio to możliwe duże znaczenie jeszcze ma gdzie tankujesz unikaj stacji NO-NAME maja tańszy gaz a co z tego skoro Ci dużo więcej spali przykładowo na BP tankuje spali 9.5l. a na ekostacji już 14 l., na orlenie 10 l. wymień filterek od gazu tez pomoże no i obowiązkowa wizyta u gazownika
K
Krams
Newbie
Newbie

Tankuje Statoil/Orlen więc raczej nie najgorszy gaz, zapomniałem dodać, że samochód dostałem, jednak spalał on wcześniej 7/8L ale miał przerwę 6 miesięczną w eksploatowaniu, po prostu stał w garażu i był tylko co jakiś czas odpalany
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Napisz jaka masz instalacje??
Na poczatek wymien filtry bo mozesz zrobic to sam. U mnie w sekwencji sa dwa, fazy lotnej i cieklej. Jeden w parowniku drugi na wezu przed listwa wtryskowa. Zakrec gaz przy butli, poczekaj az samochod zgasnie i wymieniaj. Wydmuchaj dobrze syf z filtra w parowniku.
Jesli to nie pomoze zmien stacje na ktorej tankujesz.
Jesli nadal bedziesz mila duze spalanie to zostaje regulacja i sprawdzanie szczelnosci u gazownika.
Jesli masz stara instalacje (nie sekwencja) to spalanie powinno troche spasc ale nie spodziewaj sie cudow.
v
viceroj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: viceroj »

Witam,ja posiadam polo 1.4 60KM, lpg sekwencja , przy spokojnej jezdzie to w lecie mi spala 7-8 L, mam butle 35 litrów ale tankuję 27 litrów , to około robię 330-350 km , zależy jak noga chodzi po podałe gazu. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

[quote=""Bufur""]- sonda lambda zajechana [/quote]

A co ma sonda lambda do gazu ?
Ewentualnie możesz mieć stare membrany w parowniku.
A jeżeli chcesz mięc dobre osiągi i małe spalanie, zainstaluj Blos'a zamiast tradycyjnego miksera. Kumpel ma w corrado 2.0 i z 14l zszedł na 10. A przyspieszenie wcale nie gorsze od benzyny.
Awatar użytkownika
KaWu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KaWu »

[quote=""Diego69""][quote=""Bufur""]- sonda lambda zajechana [/quote]

A co ma sonda lambda do gazu ?
Ewentualnie możesz mieć stare membrany w parowniku.
A jeżeli chcesz mięc dobre osiągi i małe spalanie, zainstaluj Blos'a zamiast tradycyjnego miksera. Kumpel ma w corrado 2.0 i z 14l zszedł na 10. A przyspieszenie wcale nie gorsze od benzyny.[/quote]

Sonda lambda ma dość dużo do spalania. Będzie ono większe zarówno na gazie jak i benzynie.

Co do instalacji gazowej to jeszcze się autor nie wypowiedział czy ma sekwencję czy zwykłą.
K
Krams
Newbie
Newbie

Instalacja zwykła, nie sekwencja
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

Mam pewne doświadczenie w kwestii, u mnie podwyższone spalanie zawsze informowało o sypiącej się sondzie lambda. Pare dni temu też miałem takie podejrzenie, byłem wczoraj u swojego gazownika - miał złe wieści (sonda padła). Przy nieszczelności silnik by przerywał, szczególnie przy rozruchu... gdy gaz ma czas się ulotnić.

edit... sprawdź to co możesz sam,
gazownik sprawdzi sondę w chwilę, mój za darmo.
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

te samochody nie są oszczędne, w moim przypadku średnie spalanie LPG miasto trasa wychodzi 9,16 l/100km, co daje spalanie w mieście ok. 9,40 - 10,30 l, a w trasie ok. 8,16 - 8,90 l gazu, wszystko zależy też od pory roku i temperatury otoczenia
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

No niestety starsze instalacje tak pala na poziomie 10l.
Sprawdz to o czym pisalismy wczesniej i troche powinno sie poprawic.
Ja mam sekwencje i spalanie srednie na poziomie 8l/100km.
Mozna kliknac na link w moim podpisie i sprawdzic.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Tez posiadam sekwencje, Staga 300plus, wtryski Matrix i spalanie w okolicach 8l - 8,5l , moze poprawi mi sie wynik jak pojawi sie nowe FW do sterowników Staga które będzie za tydzień ;)
Obrazek
K
Krams
Newbie
Newbie

Teraz zauważyłem jeszcze, że jak włączę nawiew to strasznie śmierdzi gazem, a najbardziej jak się zatrzymam i stoję z włączonym silnikiem (np. na skrzyżowaniu)
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

No to jedz na sprawdzanie szczelnosci instalacji. Napewno masz gdzies "wyciek".
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”