Olej w płynie chłodniczym??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Olej w płynie chłodniczym??

Post autor: cage009 »

Mam takie zapytanie. Często podnoszę maskę żeby pooglądać co tam w środku i za każdym razem mój zbiorniczek płynu chłodniczego robi się coraz ciemniejszy. Podejrzewam że zbiera się tam olej. Ale innych objawów UPG nie mam. To znaczy ani węże nie są twarde, ani nie kopci, a spalanie też jest w normie. Eh, czy w takim razie UPG może być walnięte??

Dodam że mechanik który przy remoncie silnika jakieś 5 tyś temu zalał mi zielony płyn zamiast pomarańczowego :-(
d
dudame
Newbie
Newbie

Post autor: dudame »

Kolor płynu nie ma znaczenia jeżeli płyny się mieszają ze sobą (wiem z autopsji). Co do oleju w zbiorniczku płynu hamulcowego to też ten problem przeszedłem i okazało się, że zalany był nie taki olej i się rozszczelnił układ. Po wymianie oleju problem zniknął. Sprawdził bym też uszczelki:)
Awatar użytkownika
Pedros13
Newbie
Newbie

Post autor: Pedros13 »

Sprawdż ciśnienie na garach jak jest w normie to uszczelka jest ok. A ubywa ci oleju w silniku lub płynu chlodzącego? Zauważyłeś spadek mocy silnika lub gorszy zapłon? Przy walniętej UPG na miarce oleju pojawia się woda lub brązowa maź. W chłodnicy pojawiają się pęcherzyki powietrza w ciężych przypadkach w przy otwartym korku wystrzeliwuje fontanna wody. Płyn często ciemnieje od zabrudzeń w chłodnicy niestety wiek auta robi swoje.
_
_Bartek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Bartek_ »

Pedros niekoniecznie, uszczelka nie siada po całości możliwe że olej przedostaje sie z kanału olejowego do wodnego i taki efekt, nie zawsze są takie objawy jak piszesz.
Modyfikacje zawieszeń, podwozi oraz nadwozi, diagnostyka komputerowa Diagun X431, elektromechanika, naprawy blacharskie i lakiernicze kujawsko-pomorskie Toruń 781-803-432
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

cage009 wydaje mi się że masz niedozwolone wymieszanie dodatków do cieczy chłodzącej a kolor płynu robi się brązowy ponieważ nie zmienia się płynu jeśli był czerwony np.G 12 to nie zmienia się go na starszy zielony np.G 11 iż dodatki tych płynów się różnią i nie tylko chronią silnik przed zamarzaniem. jeśli płyn został zmieniony to należy opróżnić cały układ zalać czystą wodą uruchomić silnik na parę minut aby sie układ przepłukał ,zlać wodę z całego układu i zalać ponownie układ odpowiednim płynem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”