prosze o zachowanie zimnej krwi,kolega
Polomanpytał czym różnią się pompy ponieważ nie znalazł pompy onr 028 130108 K
powtórze chodzi tu o pompe LUKASA o nr VW 028 130 108K i 028 130 108 Q są to pompy rozdzielaczowe i rużnią sie jak pisałem wcześniej [quote=""bialy0666""]pompa lukasa ma 90 bar wAEF z1998 r nr 028 130 108 Q i jest przystasowana do imbomilaizera [028 130 108 K bez ]a pompa boscha 130 bar jak pisze kolega
wesol ponieaż jak wymieniasz końcówki wtrysków to pierwsze pytanie tzw,pompiaża to jakiej firny jest pompa iczy napewno ta a ci ludzie mają wiedze i wieloletnie doświadczenie.[/quote]
na moje pytanie czym się różnią tzw, pompiarz nie ustawie wtrysków mają inne ciśnienie 90 [niepodaje jednostki ciśnienia ponieważ nie jestem teraz w100%pewny] ma Lukas a130[tuteż nie podam jednostki]Bosch
a pisząc o wtrysku bezpośrednim w śilnikach 1,7 i1,9 dm sześciennego gdzie paliwo [ON]zasysane jest przez rodzielaczową pome wtryskową ze zbiornika paliwa .Pompa wtryskowa wytwarza wysokie ciśnienie niezbędne do wtryskiwania paliwa i podaje je poszczególnych cylindrów zgodnie zkolejnością zapłonu.
i tu cytat;
podaje zródło vw polo sam naprawiam samochód H .R.Ertzold VOLKSWAGEN POLO od 09 1994 do 1999 Wydawnictwa Kminikacji i Łączności Wydanie 3 Warszawa 2005
Pompa wtryskowa wytwarza ciśnienie około 90MPa i podaje paliwo w dwóch etapach przez wtryskiwacz wielootworowy,który wtryskujewstępnie niewielką ilość paliwa. Daje to bardziej spokojne spalanie podobnie do spalania przy wtrysku do komory wirowej. koniec cytatu natomiast silniki z pompowtryskiwaczami nie wchodzi wrachubę.
tu można przeliczyć bar na MPa
http://www.convertunits.com/from/MPa/to/bar
i gdzieś jest błąd może w kśiążce prawdopodobnie nie wiem ,a ja ja jestem tzw. samoukiem i też mogę się mylić
pozdrawiam