Od kilku dni miałem problem z otwieraniem bagażnika (musiałem po kilka razy ciągnąć klamkę) i ostatecznie bagażnik przestał się otwierać. Problem polega na tym, że czarny cyngiel (widoczny na zdjęciu na samym środku) po naciśnięciu klamki ugina się jedynie o kilka milimetrów.
Co może być tego przyczyną? Czy da się to w miarę prosty sposób naprawić?
Najpierw musisz wymontować wkładkę z obudową (wszyscy nazywają to zamkiem inaczej nie wyjmiesz klamki. Musiałbym zobaczyć jak jest u mnie w tej kwestii, ale nie wiem kiedy bedę mógł zajrzeć do bagażnika (aktualnie nie mam wkładki i klapa otwiera się od środka). Jak będę miał czas jutro to może zajrzę.
a mi się wydaje, że to nie wina tego czarnego co się wygina tylko tego
,który się wyrobił od otwierania. Spotkałem się z tym problemem ale w drzwiach pasażera... tworzywo to samo i podobna rola do spełnienia... więc sprawdź czy nie jest podtarte to coś zaznaczone na zdjęciu.
Mam takie pytanko. Czy klamka tylnej klapy w polo 6N jest taka sama jak w 6N2 ? Musze kupić nową klamkę do swojej 6n2 ale nie wiem czy będzie pasowała ta od 6N.
Miałem ten sam problem. Wyrobił się sworzeń od dżwigni zaznaczonej na czerwono przez czmc. Jest bardziej w lewo od zaznaczenia. Wymontowałem mechanizm i wstawiłem nowy nit. Dźwignia nie ma takiego luzy więc dolega bliżej tej czarnej dżwigni poruszanej przez klamkę. Dorażnie można na tą czarną dźwignię założyć na klej kawałek ciasnego wężyka i też powinno chodzić. Będzie łapał wcześniej tą srebną dźwignię i otworzy drzwi. Testowałem u siebie. Do demontażu:Kasetkę trzymają 3 śruby. Poźniej trzeba wyciągnąć zabezpieczenie z "drutu" w kształcie litery U. Widać je po odchyleniu kasetki z zewnętrznej strony klamki. Dopiero wtedy można wybić zamek wraz z mechanizmem. Oczywiście wcześniej odłączyć cięgienko.
Witam, mam taki problem że po otworzeniu auta z pilota mogę tylko raz otworzyć tylną klapę. Jeśli ją zamknę to muszę otworzyć z kluczyka lub zamknąć i otworzyć auto. Da się to jakoś naprawić?
Podczepię się pod temat.
Mam podobny problem, gdyż często nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Rozebrałem pokrywę i oto co zastałem. Sworzeń o którym pisał Pedros13 był wysunięty przez co dźwignia (zaznaczona na obrazku) była w złej pozycji. Umieściłem sworzeń w poprawnym położeniu (siedzi teraz ciasno i nie ma luzu) i gdy zamykam/otwieram klapę z kluczyka to wszystko jest w porządku. Ale gdy włączę/wyłączę centralny to problem powraca. Zauważyłem, że wtedy dźwignia jest nieco niżej przez co czarny cyngiel ześlizguje się po niej. Ręką przesunąłem cięgno i wtedy dźwignia nieco się podniosła. Wtedy klamka działa bez zarzutu. Czy to sprężyna (trzymająca dźwignię) jest za słaba? Czy to cięgno jest problemem? I jeszcze jedno pytanie: gdy przesuwam ręką cięgno to słychać "zasysanie" w elemencie ( nie widać go na zdjęciu ) do którego prowadzi cięgno. Czy tam znajduje się jakiś smar/olej? Może tu leży problem?
Pozdrawiam
[quote=""krisby""]Podczepię się pod temat.
Mam podobny problem, gdyż często nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Rozebrałem pokrywę i oto co zastałem. Sworzeń o którym pisał Pedros13 był wysunięty przez co dźwignia (zaznaczona na obrazku) była w złej pozycji. Umieściłem sworzeń w poprawnym położeniu (siedzi teraz ciasno i nie ma luzu) i gdy zamykam/otwieram klapę z kluczyka to wszystko jest w porządku. Ale gdy włączę/wyłączę centralny to problem powraca. Zauważyłem, że wtedy dźwignia jest nieco niżej przez co czarny cyngiel ześlizguje się po niej. Ręką przesunąłem cięgno i wtedy dźwignia nieco się podniosła. Wtedy klamka działa bez zarzutu. Czy to sprężyna (trzymająca dźwignię) jest za słaba? Czy to cięgno jest problemem? I jeszcze jedno pytanie: gdy przesuwam ręką cięgno to słychać "zasysanie" w elemencie ( nie widać go na zdjęciu ) do którego prowadzi cięgno. Czy tam znajduje się jakiś smar/olej? Może tu leży problem?
Pozdrawiam[/quote]
musisz podkleić coś pod jedną dźwignię bo ona za daleko się przesuwa, najlepiej siedź w bagażniku a ktoś niech ci zamyka i otwiera z kluczyka/pilota to zobaczysz gdzie musisz to przykleić. Ja przykleiłem taki uchwyt na kabel antenowy musi mieć około 5mm. Od tego czasu mam spokój klapa otwiera się jak nowa.
Hmmm a nie ma innego sposobu? A co to za zbiornik do którego idzie cięgno i do którego jest także podłączony wężyk? W tym zbiorniku jest jakiś olej/smar czy jakiś inny płyn?
[quote=""krisby""]A co to za zbiornik do którego idzie cięgno i do którego jest także podłączony wężyk?[/quote]
Jest to siłownik zamka centralnego. ori zamek jest pneumatyczny.
[quote=""krisby""]A wężyk po co w takim razie? Może siłownik za daleko przepycha cięgno? Da się coś z tym zrobić?[/quote]
napisałem ci co masz zrobić wyżej