[6n] Klamka klapy tylnej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukaszkuch
Newbie
Newbie

[6n] Klamka klapy tylnej

Post autor: lukaszkuch »

Od kilku dni miałem problem z otwieraniem bagażnika (musiałem po kilka razy ciągnąć klamkę) i ostatecznie bagażnik przestał się otwierać. Problem polega na tym, że czarny cyngiel (widoczny na zdjęciu na samym środku) po naciśnięciu klamki ugina się jedynie o kilka milimetrów.

Obrazek

Co może być tego przyczyną? Czy da się to w miarę prosty sposób naprawić?
l
lukaszkuch
Newbie
Newbie

Rozumiem, że nikt nie miał do tej pory takich problem. Nic, to spróbuję wyciągnąć zamek z klamką, może uda mi się znaleźć co jest nie tak.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Najpierw musisz wymontować wkładkę z obudową (wszyscy nazywają to zamkiem :)) inaczej nie wyjmiesz klamki. Musiałbym zobaczyć jak jest u mnie w tej kwestii, ale nie wiem kiedy bedę mógł zajrzeć do bagażnika (aktualnie nie mam wkładki i klapa otwiera się od środka). Jak będę miał czas jutro to może zajrzę.
Awatar użytkownika
czmc
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: czmc »

a mi się wydaje, że to nie wina tego czarnego co się wygina :D tylko tego Obrazek
,który się wyrobił od otwierania. Spotkałem się z tym problemem ale w drzwiach pasażera... tworzywo to samo i podobna rola do spełnienia... więc sprawdź czy nie jest podtarte to coś zaznaczone na zdjęciu.
Moje byłe POLO]
Obrazek
l
lukaszkuch
Newbie
Newbie

Ok. Sprawdzę i dam znać na forum
f
fisher
Newbie
Newbie

Post autor: fisher »

Mam takie pytanko. Czy klamka tylnej klapy w polo 6N jest taka sama jak w 6N2 ? Musze kupić nową klamkę do swojej 6n2 ale nie wiem czy będzie pasowała ta od 6N.
Awatar użytkownika
Pedros13
Newbie
Newbie

Post autor: Pedros13 »

Miałem ten sam problem. Wyrobił się sworzeń od dżwigni zaznaczonej na czerwono przez czmc. Jest bardziej w lewo od zaznaczenia. Wymontowałem mechanizm i wstawiłem nowy nit. Dźwignia nie ma takiego luzy więc dolega bliżej tej czarnej dżwigni poruszanej przez klamkę. Dorażnie można na tą czarną dźwignię założyć na klej kawałek ciasnego wężyka i też powinno chodzić. Będzie łapał wcześniej tą srebną dźwignię i otworzy drzwi. Testowałem u siebie. Do demontażu:Kasetkę trzymają 3 śruby. Poźniej trzeba wyciągnąć zabezpieczenie z "drutu" w kształcie litery U. Widać je po odchyleniu kasetki z zewnętrznej strony klamki. Dopiero wtedy można wybić zamek wraz z mechanizmem. Oczywiście wcześniej odłączyć cięgienko.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Witam, mam taki problem że po otworzeniu auta z pilota mogę tylko raz otworzyć tylną klapę. Jeśli ją zamknę to muszę otworzyć z kluczyka lub zamknąć i otworzyć auto. Da się to jakoś naprawić?
k
krisby
Newbie
Newbie

Post autor: krisby »

Podczepię się pod temat.
Mam podobny problem, gdyż często nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Rozebrałem pokrywę i oto co zastałem. Sworzeń o którym pisał Pedros13 był wysunięty przez co dźwignia (zaznaczona na obrazku) była w złej pozycji. Umieściłem sworzeń w poprawnym położeniu (siedzi teraz ciasno i nie ma luzu) i gdy zamykam/otwieram klapę z kluczyka to wszystko jest w porządku. Ale gdy włączę/wyłączę centralny to problem powraca. Zauważyłem, że wtedy dźwignia jest nieco niżej przez co czarny cyngiel ześlizguje się po niej. Ręką przesunąłem cięgno i wtedy dźwignia nieco się podniosła. Wtedy klamka działa bez zarzutu. Czy to sprężyna (trzymająca dźwignię) jest za słaba? Czy to cięgno jest problemem? I jeszcze jedno pytanie: gdy przesuwam ręką cięgno to słychać "zasysanie" w elemencie ( nie widać go na zdjęciu ) do którego prowadzi cięgno. Czy tam znajduje się jakiś smar/olej? Może tu leży problem?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""krisby""]Podczepię się pod temat.
Mam podobny problem, gdyż często nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Rozebrałem pokrywę i oto co zastałem. Sworzeń o którym pisał Pedros13 był wysunięty przez co dźwignia (zaznaczona na obrazku) była w złej pozycji. Umieściłem sworzeń w poprawnym położeniu (siedzi teraz ciasno i nie ma luzu) i gdy zamykam/otwieram klapę z kluczyka to wszystko jest w porządku. Ale gdy włączę/wyłączę centralny to problem powraca. Zauważyłem, że wtedy dźwignia jest nieco niżej przez co czarny cyngiel ześlizguje się po niej. Ręką przesunąłem cięgno i wtedy dźwignia nieco się podniosła. Wtedy klamka działa bez zarzutu. Czy to sprężyna (trzymająca dźwignię) jest za słaba? Czy to cięgno jest problemem? I jeszcze jedno pytanie: gdy przesuwam ręką cięgno to słychać "zasysanie" w elemencie ( nie widać go na zdjęciu ) do którego prowadzi cięgno. Czy tam znajduje się jakiś smar/olej? Może tu leży problem?
Pozdrawiam[/quote]

musisz podkleić coś pod jedną dźwignię bo ona za daleko się przesuwa, najlepiej siedź w bagażniku a ktoś niech ci zamyka i otwiera z kluczyka/pilota to zobaczysz gdzie musisz to przykleić. Ja przykleiłem taki uchwyt na kabel antenowy musi mieć około 5mm. Od tego czasu mam spokój klapa otwiera się jak nowa.
k
krisby
Newbie
Newbie

Hmmm a nie ma innego sposobu? A co to za zbiornik do którego idzie cięgno i do którego jest także podłączony wężyk? W tym zbiorniku jest jakiś olej/smar czy jakiś inny płyn?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""krisby""]A co to za zbiornik do którego idzie cięgno i do którego jest także podłączony wężyk?[/quote]
Jest to siłownik zamka centralnego. ori zamek jest pneumatyczny.
k
krisby
Newbie
Newbie

A wężyk po co w takim razie? Może siłownik za daleko przepycha cięgno? Da się coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""krisby""]A wężyk po co w takim razie? Może siłownik za daleko przepycha cięgno? Da się coś z tym zrobić?[/quote]
napisałem ci co masz zrobić wyżej
k
krisby
Newbie
Newbie

Tak dziękuję, ale chciałbym znaleźć przyczynę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”