Witajcie
wiem, że jest mnóstwo wątków na forum dotyczących centralnego zamka, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, więc piszę...
Zamykanie/otwieranie zamka kluczykiem przez drzwi kierowcy steruje mi całym centralnym (to jest tzw master?), natomiast w drzwiach pasażera steruje wyłącznie tymi drzwiami. To samo się dzieje przy obsłudze przez guziki wewnątrz.
Żyłem w świadomości, że tak ma być, dopóki mechanik nie zasugerował, iż to raczej usterka. To jest jakaś awaria prawego zamka, czy może Wy też tak macie?
Na moje oko mechanikowi się coś ten teges... Na ogół w autach bywa tylko 1 siłownik master, w drzwiach kierowcy. Chyba że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. U mnie (mam elektryczny, czaja wie jaki ) jest 1 master.
U mnie co prawda od pasażera dzwi się nie otworzą, bo mam tam zamek zepsuty, ale wiem, że i od kierowcy kluczykiem i od pasażera otwierają sie all dzwi. Ostatnio miałem z tym bez przerwy do czynienia ja mam w POLO jakiś moduł zamka Comfort (tak mi mechanik tłumaczył)
wszystko zależy od tego czy jest jeden maset czy dwa, jesli jest jeden to wszystko ok, jeśli 2 to jest usterka.
choć nie wiem jak to wygląda w pneumacie.
W elektrycznym jest to łatwe do sprawdzenia, ściągasz boczek i patrzysz ile przewodów idzie od siłownika, jeśli 4 to jest master, jeśli 2 to "zwykły" siłownik.
W moim Polo z oryginalnym centralnym zamkiem pneumatycznym zamykanie/otwieranie zamka kluczykiem działa zarówno od strony kierowcy jak i pasażera.
Tak samo miałem w Audi.
Wygląda na to, że masz jakieś uszkodzenie zamka od strony pasażera.