cos trze? przy ~2 tys obrotow

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

cos trze? przy ~2 tys obrotow

Post autor: ryuk »

witam ostatnio zauwazylem ze cos mi tak jakby trze (nie wiem jak dokladnie opisac ten dzwiek) wydaje mi sie tak jakby z kola (jak kieruje to slychac ten odglos z prawej strony) ale nie jestem pewien chociaz jakby to bylo cos z kolem to by ten dzwiek wydobywal sie caly czas a nie tylko przy 2 tys obrotow (na 1 biegu jest to chyba najbardziej slyszalne) tak wiec nie znam dokladnej lokalizacji tego dzwieku
wie ktos co moze byc tego przyczyna?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

To mogą być w sumie 4 rzeczy.
1. Łożysko - wzbudza się przy określonych obrotach (podnieś auto i zakręć i poruszaj kołem.
2. Skrzynia - skoro tylko na 1 biegu
3. Opona.
4. Hamulce. (klocki, tarcze, tłoczki)

Tyle mi wpadło do głowy. Zacznij wykluczać od najprostszych rzeczy.
Czasami dźwięk jest mylący i może być np. łożysko z tył. Ciężko coś opisać skoro sam nie wiesz skąd pochodzi.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

a może sprawy tłumikowe wydają ci taki dźwięk?? tłumik nieraz juz zaskakiwał swoim repertuarem brzmień.

słychac najlepiej na 1 biegu bo mała prędkość i powietrze tak nie szumi o samochód,później już coraz głośniej
195/50 R15 - 5.5 ON
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

artpolo
narazie jestem w pracy ale jak wroce do domu to sprawdze
1. jak bede krecil i ruszal kolem to co powinno sie dziac zebym mogl stwierdzic ze to jest wlasnie to?
2. nie tylko na 1 biegu to slychac - na 1 biegu slychac najlepiej ale to juz raczej wyjasnil rafal
3. opony mam juz bardzo zuzyte (bieznik jeszcze widac :P) ale postanowilem jeszcze ten sezon przejezdzic
4, jako laik moglbym to sprawidzc?

nie mam kanalu cholera szkoda.. wiem ze moja rura wydechowa przy koncu jak jest to grubsze to mi tam rdzewialo
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Moze slychac to najbardziej na 1 biegu bo jedziesz powoli. Podnies samochod na podnosniku najpierw jedno kolo a pozniej drugie i pokrec nimi, moze cos bedzie slychac. Ale obstawialbym jeszcze na ta metalowa oslone tarczy hamulcowej.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Hej jak miałem dziure w tłumiku to tez taka akcja była przy 3 tys obrotów to boruczało jak chole** a potem ustawało u ciebie może byc podobnie na 1-2 przy wysokich obrotach boruczy potem obroty maleją i nie ma WRC - warcy rycy cescy
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

nie mialem dzis czasu na zabawy przy aucie ale zauwazylem ze na luzie nie ma tego tarcia (dodawalem gazu do okolic 2 tys i nic nie bylo slychac)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”