Hej.
Polo nie ma przepływki, tam gdzie piszesz znajduje się tzw. MAP Sensor (manifold air pressure) czyli czujnik ciśnienia (tudzież podciśnienia/ciśnienia bezwzględnego). Jest to zespolony czujnik ciśnienia z temperaturowym. Spróbuj wykręcić 2 torxy szóstki bodajże i przeczyścić ale ostrożnie pędzelkiem w benzynie extrakcyjnej i wysuszyć. Wcześniej aby mieć pewność ze to to wypnij wtyk i pojeździj, można jeździć na odpiętym nic się nie stanie, będzie troszkę więcej palił. Powinien chodzić równo i odpalać bez problemu. Jeśli okaże sie uszkodzony to spokojnie kupisz na alledrogo za 50zł sprawny oryginalny z demontażu z gwarancją rozruchową (ja taki kupiłem).
Krokowy jest zespolony z przepustnicą, jak zdejmiesz filtr powietrza od góry będzie widok na przepustnicę, może być brudna więc przeczyść np wd40 lub innym i szmatką. Później wykonaj adaptację VAGiem lub jeśli nie masz dostępu olej temat, przepustnica zaadoptuje się sama jak pojeździsz trochę.
Przy zakładaniu obudowy filtra pamiętaj o podłączeniu rury od odmy, z doświadczenia wiem że często umyka pamięci

Pozdrawiam.