[9n] stukanie- przegub zew.?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kuri
Newbie
Newbie

[9n] stukanie- przegub zew.?

Post autor: kuri »

Witam, chciałem się dowiedzieć jeżeli zdiagnozowałem że mam przegub zewnętrzny ( od strony pasażera) do wymiany, charakterystyczne stukanie podczas ruszania na skręconych kołach, to czy ten przegub też może hałasować gdy jadę na wprost po nie równościach bo takowy objaw tez mam i jestem ciekawy czy to przez uszkodzony przegub czy coś innego to może być. czekam na Wasz opinie. pozdro
B
Butthead
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Butthead »

Oczywiście, że może strzelać na prostej na nierównym terenie, ale to już jest pewnie nieźle zużyty. Z reguły jest tak, że w którą stronę się skręca, z tej przegub strzela. Oczywiście mogę się mylić.
Awatar użytkownika
kuri
Newbie
Newbie

Witam ponownie, chciałem trochę zaktualizować ten post, po wymianie przegubu zew. stukanie przy skręconych kołach minęło ale zdziwiłem się bardzo gdy jadąc na wprost po nierównościach nadal było słychać stukanie przy kole :angry: okazało się, że stukanie to powoduje... klocek hamulca którego mocowanie się poluzowało niestety wszelkie zabiegi poprawy go nic nie dały wiec pozostało mi wymienić klocek, po zamontowaniu nowego na szczęście stukanie minęło. pozdrawiam :D
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Ile zapłaciłeś za wymianę tego przegubu?
Awatar użytkownika
kuri
Newbie
Newbie

Łączny koszt wyniósł mnie 175 zł, przegub firmy ruville za 135 zł, a wymieniał mi kolega mechanik dlatego też majątku nie wydałem.
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

A jeszcze jedno pytanie: jak zdiagnozowałeś to że te stukanie to przegub zewnętrzny? Mianowicie mi strzela (pyka) coś w okolicach lewego koła kiedy skręcam w prawo tak przy 10km/h czasami też na postoju jak kręcę w prawo to też. I się tak zastanawiam czy to na pewno przegub zewnętrzny czy czasem nie wewnętrzny?
Awatar użytkownika
kuri
Newbie
Newbie

Generalnie to mój kolega miał podobne objawy co ja, dlatego gdy mu o tym powiedziałem kazał mi skręcić kolami i powoli ruszyć i wtedy było słychać to charakterystyczne pukanie, ja nie jestem jakimś tam super znawcą dlatego przejrzałem w necie co może być powodem tego pukania no i oczywiście popytałem paru osób żeby się upewnić co do diagnozy mojego kolegi aczkolwiek od razu mówię, że nie zawszę w każdym aucie może być akurat ta sama rzecz do wymiany u mnie na szczęście diagnoza nie była chybiona.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

a ja mam podobny problem, jednakże chyba co innego mam do wymiany... Mianowicie: szczególnie na postoju lub gdy jadę bardzo powoli i skręcam dość mocno lub wyprostowuję koła z maksymalnego lub prawie maksymalnego skrętu słyszę (czasami jednokrotne, czasami dwa, trzy razy) takie pukanie jakby się rozprężała pod oporem jakaś sprężyna.. Tez bardzo charakterystyczne to jest, mi się wydaje. Pytałem jedną osobę o to i stwierdziła, że może to być łożysko w kolumnie McPhersona. Czy mógłby to ktoś potwierdzić lub podać prawidłową diagnozę? Jeżeli chciałbym je wymienić, to da radę wymienić tylko łożysko czy trzeba cała kolumnę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”