[9N3] Zbieżność

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mirenio
Newbie
Newbie

[9N3] Zbieżność

Post autor: mirenio »

Proszę o pomoc wymieniłem w swojej polowce koncówki drązków oraz tuleje wahacza ,poczym pojechałem na ustawienie zbieżnosci ,niestety po ustawieniu nadal sciaga samochód w jedną stronę ,wiec pojechałem do poprawek, sprawdzali czy są luzy, niby coś poprawili ale nadal jest taki sam efekt ,nadal sciaga samochód co moze byc tego powodem.
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Post autor: STAR CREAM »

któreś koło ci się nie grzeje ? , podnieś auto na klockach i sprawdź czy wszystkie cztery koła chodzą lekko
francuz - creative złomology
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Może zamienione masz przednie koła(prawe w miejsce lewego) zamień na odwrót.
l
lechu
Początkujący
Początkujący

Post autor: lechu »

sprawdź ciśnienie w oponach
m
mirenio
Newbie
Newbie

Dzisiaj pojechałem do ASO vw plichty skasowali mnie 200zł i dalej to samo , ustawiali według komputera ,poprawili tylnie i przednie zawieszenie i dalej nic.Opony mam nowe ,ale na zimówka mam ten sam efekt ,a cisnienie w kołach juz sprawdzałem ,nawet zamieniłem przod z tyłem.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czemu nie pojechales na stację diagnostyczną? za 50-60 zł zrobiliby to samo?
civic r18a2/407 1,6 HDi
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

dokładnie tak jak pisze rat4 ewentualnie poszukać jakiegoś warsztatu z komputerem i ładnie zrobiliby geometrię z wydrukiem wszystkich kół - miałbyś pewność iż wsio jest oki , w mojej okolicy to koszt 80 zł , a za manual krzykają tak jak wyżej
Obrazek
m
mirenio
Newbie
Newbie

Ok ale byłem juz w dwóch stacjach i nic nie wskórali w ASO dodatkowa jeszcze widziałem ze w tylnie zawieszenie jeszcze ustawiali, moze i taniej, wiec miałem juz dosc. Jutro jade zporwotem do nich i niech dalej szukają przyczyny.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Przy tylnym zawieszeniu w 9n3 nie ma żadnej regulacji więc,jedź do dobrego warsztatu i rzeczywiście będzie taniej(lampy na koła niech zakładają a nie żadne komputery a przy zbieżności spytaj jaką tolerancję ma ustawioną maszyna).
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

dokładnie w polo nie ma regulacji tyłu, ktoś ci kit wcisnął.
może też być problem z oponami, ja w poprzednim aucie miałem tak że ustawili zbiezność i auto ściąga w prawo.
zamienili opony prawa na lewą i to samo.
sprawdzili zawieszenie, zbiezność raz jeszcze - jak nowy.
na koniec zamielili opony przód tył i jak ręką odjął.
prawdopodbnie oppny miały jakies bicie lub felgi były lekko krzywe.
Spróbuj tego jeszcze.

zauważ że w zależności od pochylenia drogisam może delikatnie ściągać na prawo lub lewo.
zeby zobaczyć czy wszystko jest ok trzeba znaleźć idealnie równą nawierzchnię.
przerabiałem to dosyć długo i na kilku samochodach i rzeczywiście tak jest
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote="krzysztof65"]lampy na koła niech zakładają a nie żadne komputery[/quote]
na lampach nie uwzględnią ewentualnego delikatnego bicia felg (a milimetr robi różnice - wystarczy że niedokładnie założą sprzęt) i ze zbieżności kicha , a i do tego pokaż mi mechaniora który przekręca koło conajmniej w cztery pozycje i bierze średnią ze wskazań na tylnym wskaźniku :grin: - pewno za takie badanie łyknąłby pare stóweczek
Obrazek
m
mirenio
Newbie
Newbie

Co teraz dalej zrobić 3 dni trzymali w serwisie sprawdzili opory toczenie wszystko w porzadku koła zamieniali i nic dalej było tak samo wiec zmiezyli odleglosci kół przednich od tylnich i okazało się że prawe przednie jest o 1,5cm blizej od drugiej strony.
Co teraz z tym fantem robić, co by należalo wymienić aby było ok, wahacze ,czy cośinnego.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

przede wszystkim sprawdzic historie pojazdu, jesli sie da pod kątem wypadku. Sprawdzic czy osadzenie kolumny przedniej jest prawidlowe, czy nadkole i kielich nie sa przesuniete w stone tylu auta. Sprqadz czy podluznice nie sa walniete (wygiete lub pofalowane).
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”