Mój problem został już zdiagnozowany przez mechanika i prawie rozwiązany.
Okazało się, że to dosyć droga zabawa ale po kolei:
1. Spadek mocy wziął się przede wszystkim z tego, że skur!@#$ na stacji paliw rozrobili paliwo poprzez dolanie jakiegoś rozpuszczalnika. Ten rozprawił się z uszczelką w baku, praktycznie zrobił z niej galaretkę, która z kolei zabrudziła pompę paliwa i wtryski :/
Koszt używanych wtrysków z całą listwą (listwa numer 036 133 319A, wtryski 036 031A) to 50 zł za jeden wtrysk i 50 za samą listwę oczywiście używki. Nowy to jakaś abstrakcja. Koszt pompy, samego wkładu to 150zł za nową niemiecką, kupiłem w sklepie, na allegro pewnie znalazłoby się taniej. Nie wiem ile za wymianę obu tych rzeczy bo jeszcze czekam na zrobienie tego ale dam znać.
2. Wydawało mi się cały czas, że na gazie auto chodzi bardzo dobrze, co prawda czasem wydawało mi się, że przy ruszaniu za długo trzeba trzymać sprzęgło, ale uznałem to jako winę właśnie sprzęgła. Otóż pomyliłem się i to bardzo. Brakowało kompresji na dwóch zaworach albo cylindrach - teraz nie pamiętam a mechanik ze mnie taki jak z osła ogier. Także doszło planowanie głowicy - koszt 870zł do tego dochodzi wymontowanie i zamontowanie głowicy 450zł do tego jeszcze niezbędne wszystkie uszczelki włącznie z ta z baku to ok 220zł.
Tak jak napisałem w pkt.2 wydawało mi się, że auto wcześniej jeździło dobrze, musiałem przejechać kilkanaście metrów z jednej hali warsztatu do drugiej na gazie - odpaliliśmy auto poprzez wlanie benzyny bezpośrednio do przepustnicy, bo pompy i wtrysków brak - no i teraz to ja mogę powiedzieć, że auto chodzi jak w zegarku, po prostu bajka. Równo, bez zbędnych drgań no rewelacja. Jeśli po zamontowaniu wtrysków i pompy okaże się, że to już wszystko to będę przeszczęśliwy, raz z powodu końca wydatków a dwa, że auto super chodzi.
Jeśli chodzi o wszystkie koszty to pewnie dałoby się to zrobić taniej chociażby przez kupowanie części na własną rękę a nie przez mechanika czy sklep ale ja na to niestety czasu nie miałem. Gdyby ktoś miał podobny problem i jakieś pytania w związku z tym to służę pomocą