[6n2] nadmiar oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darkc
Początkujący
Początkujący

[6n2] nadmiar oleju

Post autor: darkc »

dzisiaj odkryłem że mam nadmiar oleju. Było sporo powyżej max. na bagnecie. (w warsztacie skłamałem że wchodzi 3,5 l, no i uwieżyli :agresyw: - zaraz po wlaniu poziom na bagnecie był na max, potem najwyraźniej opadł do miski i poziom się zwiększył).

Znalazłem na allegro strzykawki do oleju (od 30 zł...), ale zależało mi na tanim i expresowym rozwiązaniu.
Pobiegłem więc do apteki - strzykawka 100ml 3,50zł . Oczywiście cienkiego wężyka nie dostałem.
I tu miła niespodzianka: wężyk nie jest potrzebny! Strzykawka ma stożkowy koniuszek (zdaje się że nie służy do igieł, tylko do płukania jakichś otworów:). A rurka bagnetu ma lejkowy koniuszek! Pasuje idealnie. Podtykam delikatnie i ssę;) Idzie bez problemu.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

o ciekawe rozwiązanie, u mnie też trochę przelałem olej to sobie w ten sposób wyssam
Dzięki za pomysł :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Pomysł jest ok, ale lepiej kupić kawałek przewodu pneumatycznego np. 6mm i założyć na strzykawkę. Przewód 6mm bez problemu przechodzi przez rurkę od bagnetu może być i mniejszy.

[quote="darkc"]Oczywiście cienkiego wężyka nie dostałem.[/quote]
Taki wężyk kupisz w sklepie, który ma akcesoria do sprężarek, kompresorów, ogólnie pneumatyki itp..

a to co zmajstrowałem :D
Obrazek

A tak swoją droga kiedyś myślałem, żeby zrobić sobie odsysacz oleju silnikowego ze starego odkurzacza :scratch: według poniższego rysunku
Obrazek

Jako pojemnik, w którym gromadziłby się olej, można by użyć starego wiadra po farbie, bo dosyć szczelnie się zamykają, oraz wężyki w pokrywie też należałoby szczelnie i solidnie zamocować, aby odkurzacz nie łapał lewego powietrza :lol: Tak jak na rysunku, należy zrobić osłonę na wężyk, który idzie do odkurzacza, aby odkurzacz nie zassał oleju. Jak będę zmieniał, olej w audi to zbuduje odsysacz i przetestuje jego działanie. Odsysacz byłby zbawieniem, dla osób nie mających kanału na którym mogli by sami wymieniać olej. To tyle.

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

dobre macie pomysły panowie, może jakiś tutorial się pojawi całkiem niezłe to odsysanie, sprawdziłem ta strzykawa potrafi dużo sama w sobie tak jak darkc napisał pasuje do otworu bagnetu i ssie pięknie olej, ciekawe czy dało by się odessać cały olej przez bagnet ale myślę że to nie możliwe samą strzykawką, może ten przewód który zaproponował ZbysheK będzie malina,
jakbyś mógł to zmierz suwmiarką jaką średnicę ma ten wężyk co by zmieścił się w otworze bagnetu.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

rat4 jak pisałem wcześniej użyłem wężyka o średnicy zewnętrznej 6mm, przeszedł przez rurkę bagnetu bez problemu.

[quote="rat4"]ciekawe czy dało by się odessać cały olej przez bagnet ale myślę że to nie możliwe samą strzykawką[/quote]
Rzecz trochę nie możliwa. Gdy masz wężyk, to on sięgnie do samej miski olejowej i będzie łatwiej odessać cały olej, ale ze strzykawką 100ml to trochę pracochłonne. Na allegro znalazłem strzykawki o pojemności 0,5l YATO, z tą to może szybciej by poszło.

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

do małych korekt wystarcza strzykawka nawet 100tka, i jak mówiłem i bez wężyka wychodzi. Ja wyssałem 300 ml w 5 turach (3 minuty). Jeżeli chodzi o całkowitą zmianę oleju przez bagnet, to są profesjonalne wysysarki do oleju.
Ale czytałem dyskusje na forach i przeważają sceptyczne opinie.

Ja osobiście nie do końca uwierzyłbym że strzykawką i rurką wylałbym tyle samo oleju co przez odkręcenie zaworku w misce... Poza tym przy wymianie oleju i tak wypada wymienić filtr....
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”