[quote="zibenio"]pali mi 10 , 11 litrów przy spokojnej jeździe.[/quote]
ale miasto czy trasa? jeśli trasa to sporo...
Sprawdzić lambdę czy działa i ewentualnie termostat (niedogrzany silnik i jeździsz na ssaniu). Duży wpływ ma też cykl jazdy - na krótkich odcinkach, gdzie silnik się nie zdąży nagrzać będzie podobnie.
Dużo za dużo.Mam taki sam silnik i na trasie pali około 6 litrów.Ostatnio przy mrozach ponad 20 st. spalił mi 7,3 litra.Tak jak piszą przedmówcy albo sonda albo termostat.
Przyczyn dużego spalania może być wiele. Począwszy od stylu jazdy i długości pokonywanych dystansów na usterkach mechanicznych kończąc.
Przeszukaj archiwum, bo takich tematów było multum i załóż sobie konto na www.motostat.pl
Pozwoli Ci to na bieżąco monitorować spalanie Poli i porównywanie swoich rezultatów z danymi innych użytkowników.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
Podepnij się pod Vag i sprawdź pracę sondy lambda na kanałach pomiarowych jak nie masz takiej możliwości to do elektryka jedź sprawdzi za kilkanascie złotych.
Po ilu kilometrach z rana zagrzewa ci się silnik i do jakiej temperatury,
czy podczas jazdy z rozgrzanym silnikiem gdy z górki hamujesz silnikiem czy temperatura spada do 70 st.
jeśli tak to termostat do wymiany.
Te dwie rzeczy czyli sonda lambda i termostat potrafią bardzo podnieść apetyt na paliwo
np.kiedyś w innym aucie miałem niedziałającą sonde lambda i spalanie w okolicach 11 litrów przy silniku 1,5
po wymianie sondy spalanie wróciło do 7,6 litra na 100 km.
Witam, również mam pytanie odnośnie spalania teraz w te mrozy silnik wiadomo rozgrzewa się dłużej chciałem wiedzieć jak wysokie może być spalanie od momentu odpalenia do nagrzania się silnika??
-sprawdzić sondę lambda - nawet miernikiem za 10 zł z marketu da się sprawdzić (opisywane na forum wielokrotnie)
-sprawdzić termostat czy trzyma temperaturę (opisywane na forum wielokrotnie)
-sprawdzić czujkę temperatury (opisywane na forum wielokrotnie)
-podpiąć pod VAGa i zobaczyć jakie błędy