[9n] Dużo błędów 16955,16706,16786

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Dużo błędów 16955,16706,16786

Post autor: wiro »

Witam,
Panowie pomocy,podłączyłem się do kompa i mam 3 błędy:
16955 (P0571)-czujnik stopu pod pedałem
16706 (P0322)
16786 (P0402)
Jeden z tych dówch to zawór cyrkulacji spalin a drugi czujnik położenia wału
Co robić?Mechanik powiedział że zawór cyrkulacji to koszt 1 tys zł, ale może go wyczyścić-czuścić czy co robić?
Czujnik stopu mam kupic i podobno bez problemu się go wymieni,natomiast co z tym położeniem wału co radzicie?
Z góry dziekuje za jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Czujnik od hamulca to najpierw poruszaj ręką bo przeważnie pomaga. Jeśli nie to wymiana lub rozebranie i wyczyszczenie o ile wiesz jak się zabrać.
EGR czyli recyrkulator spalin oczywiście do czyszczenia. Ale popatrz dokladnie na przewody podcisnieniowe idace do niego. Bo bardziej w nich szukal bym przyczyny lub w N75.
Czujnik polozenia walu. Skasuj blad, odłacz sie, zapal aut oi sprawdz czy blad powroci na zapalonym aucie. Watpie...
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

wazne jeszcze jaki silnik, jezeli diesel to egr moze byc tak uwalony ze nie puszcza powietrza i to powoduje blad, wiec wyczyscic, skasowac blad,pojezdzic i zobaczyc czy znowu go wywali,
napisz jaki silnik
w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiro »

[quote=""elja""]wazne jeszcze jaki silnik, jezeli diesel to egr moze byc tak uwalony ze nie puszcza powietrza i to powoduje blad, wiec wyczyscic, skasowac blad,pojezdzic i zobaczyc czy znowu go wywali,
napisz jaki silnik[/quote]

Silnik benyzna 1,4 16V BBY ma przejechane 158 tys.

Co do czujnika położenia wału to faktycznie po skasowaniu błędu póki co nic się nie wyświetla (błąd zaworu recyrkulacji również zniknął choc przejechałem jakies 50 km od skasowania błędów).

dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”