Auto okresowo gaśnie lub nie zapala w ogóle

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stroozyk
Newbie
Newbie

Auto okresowo gaśnie lub nie zapala w ogóle

Post autor: stroozyk »

Witam
Na wstępie napiszę, że jestem dość zielony w temacie Polo, bo sam jeżdżę innym autem, a tutaj piszę w imieniu ojca.
Pacjentem jest Polo 99r 1.4 z przebiegiem ok 75 tys po wymianie rozrządu, wydechu, aparatu zapłonowego + hall.
Problem z autem jest już od jakichś 3 lat, nasila się w okresie letnim, ale w tym roku wyjątkowo szybko się zaczęło.
Mianowicie od czasu do czasu ma tendencje do gaśnięcia w trakcie jazdy, dając najpierw jakiś sygnał ostrzegawczy bodajże 3 razy. Po zgaśnięciu musi minąć czasem 15 minut, a czasem 2h kiedy zachce ponownie zapalić. Zdarza się też, że auto nie odpala po krótkiej przejażdżce, tzn. wsiadamy uruchamiany silnik jedziemy do sklepu i już z pod niego nie odpalimy. Auto było u kliku mechaników "specjalistów", każdy z nich coś wymieniał sądząc, że pomoże, niestety usterka jest na tyle upierdliwa, że nie do wykrycia i zdiagnozowania we warsztacie. Podpinany był pod komputer, który ponoć nic nie mówi, wymieniany był aparat zapłonowy, regulacje obrotów itp. Do tego wszystkiego ostatnio zaczynały coś się zaświecać kontrolki od ABS, ale to być może zupełnie inna "para kaloszy".
Bardzo proszę Was o pomoc, bo zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę, co sprawdzić w momencie gdy auto znowu stanie. Przy okazji, czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego mechanika z Poznania?
Mogę jeszcze dodać, że ojciec sam na własną rękę doszedł, że coś jest nie tak z obudową bezpieczników na akumulatorze. W momencie gdy auto robiło psikusa, wyciągał i wkładał te bezpieczniki, aż auto za którymś razem odpaliło, ja to jednak traktuje bardziej jako zbieg okoliczności bo z tego co wyczytałem są to bezpieczniki od klimatyzacji, wiatraka chłodnicy i ABSu a auto w normalnych warunkach zapala gdy wszystkie są wyjęte.
Jeszcze raz proszę o pomoc wszystkich którzy byli chętni przeczytać ten wywód.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="stroozyk"]Mianowicie od czasu do czasu ma tendencje do gaśnięcia w trakcie jazdy, dając najpierw jakiś sygnał ostrzegawczy bodajże 3 razy.[/quote]
Zapytaj taty czy jakaś kontrolka pojawia się wraz z sygnałem? Może to coś naprowadzi na trop.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Czy jest iskra podczas gdy nie chce zapalić ?.
Czy świecą wskaźniki licznika jak auto nie chce zapalić ?.
[quote="stroozyk"]Auto było u kliku mechaników "specjalistów", każdy z nich coś wymieniał sądząc, że pomoże[/quote]
Ale co wymieniał napisz bo będziemy gdybać.
Pierwsze przychodzi na myśl cewka zapłonowa tak z nią bywa podmień na próbe.
Przewody wysokiego napięcia wymienić.
Może luzy na przewodzie zasilającym skrzynke bezpieczników w samochodzie.
Sygnały w aucie są od ciśnienia oleju i załączonych świateł
o
olgiert111
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: olgiert111 »

a ma autko alarm?
u mnie we fiacie tipo tak się działo, ponieważ przewód napięcia od alarmu był przetarty i robił zwarę z masą i nie chciał palić. Czasem nawet to alarm się załączał lub autko gasło dopiero po włączeniu świateł. Jak ruszałem nieświadomie wszystkim pod maską to po jakimś czasie odpalał.
s
stroozyk
Newbie
Newbie

Post autor: stroozyk »

Wybaczcie, że tak dawno nie pisałem.
W zasadzie ciężko mi napisać co było robione, na pewno rozrząd i aparat zapłonowy.

Tak auto ma alarm z antynapadem, nie fabryczne i właśnie taka była tez ostatnio sugestia jednego z serwisów.
Dzisiaj odłącze ojcu alarm, muszę tylko znaleźć centralkę i zobaczymy co się będzie działo.
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

[quote="Dziadek13"]Pierwsze przychodzi na myśl cewka zapłonowa tak z nią bywa podmień na próbe.
Przewody wysokiego napięcia wymienić.[/quote]

Ja też bym cewkę sprawdził, wiem jak uszkodzona cewka potrafi być wkurzająca. Męczyłem się z autkiem jakiś czas nieświadomy w czym tkwi problem. W końcu padła na amen gdy dostała wilgoci, ale za to po wymianie na nową autko chodzi idealnie
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”