Jakie jest oznaczenie ECU i przepustnicy silnika AER 1.0 98r

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kicur
Newbie
Newbie

Jakie jest oznaczenie ECU i przepustnicy silnika AER 1.0 98r

Post autor: kicur »

Na wstępie, jako nowy użytkownik, chciałbym powitać szanownych kolegów i koleżanki z vwpolo-klub.pl.

Niespełna miesiąc temu nabyłem VW polo 1.0 - 98r - kod silnika AER - instalacja sekwencyjna AG centrum; (Wyposazenie: ABS, bez centralnego zamka i el. szyb oraz wspomagania) i niestety mój pierwszy post tutaj muszę zaczynać od problemu, jaki mam z autkiem. Otóż zarówno przed wymianą jak i po wymianie sondy lambda (oryginalna BOSCH według katalogu), cały czas wyskakuje mi błąd na VAG'U " 537 - regulacja z sondą lambda -przekroczona wartość adaptacji" oraz "561 - niedopasowanie składu mieszanki ". Dodam że rzeczywiście w bloku danych nr 1 na wykresie nie ma sinusoidy lecz cały czas linia pozioma w zakresie wartości 0,88-0,92.(pomiar na benzynie). Poczyniłem już trochę starań żeby naprawić błąd, między innymi rozebrałem i czyściłem już przepustnice, następnie ją adaptowałem - okazało się że była wymieniana i jest nieoryginalna jakiejś firmy VIKA czy UIKA ( obok loga jest jej oznaczenie) i nawet nie wiem czy została dobrana właściwie dlatego potrzebował bym oznaczenie oryginalnej przepustnicy jaka jest przy silniku AER 1.0 98 rok. To samo tyczy się oznaczenia ECU, gdyż mój ma końcówkę AJ, tylko że jeśli jeden z symboli, mianowicie 04.05.02 oznacza datę, to wynika z tego że również był wymieniany bo jest młodszy niż auto. Bardzo proszę o pomoc, za co z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam. :bye:
k
kicur
Newbie
Newbie

Post autor: kicur »

Znalazłem stronę z oznaczeniami ECU w zależności od oznaczenia silnika, może komuś się przyda - http://www.corrado-club.ca/tech/vwecucodes.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”