Ostatnimi czasy zastanawiam się nad możliwością instalacji webasto do polo 2f z silnikiem 1.0 AAU. Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat. Z jakiego samochodu wziąć instalację? Jak rozwiązać problem sterowania? Pytam bo nie znalazłem podobnego wątku na forum, który by dotyczył 2f.
Sam rozmyślałem nad webasto z 6n. Ta instalacja chyba sama się wyłącza po przekroczeniu 70 stopni przez płyn. Dopływ paliwa podłączył bym pod powrót z wtryskiwacza. Doprowadzenie i odprowadzenie płynu podłączyłbym pod wąż prowadzący do nagrzewnicy.
Pozostają 2 ważniejsze kwestie:
1. Kwestia bezpieczeństwa (w końcu to palnik na benzynę).
2 Sterowanie. Zadowoliła by mnie tylko możliwość zdalnego włączania i wyłączania instalacji za pomocą np. kluczyka od alarmu. Są centralki, które to umożliwiają. Widziałem kiedyś taką na allegro.
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)
r-tea sterowanie przeciez odbywa sie za pomoca dedykowanego sterownika , najlepiej szukaj np z trampka bo mial podobny silnik ,wiec i podlaczenie bedzie latwiejsze , a tak serio to lepiej te 500zl wydac na lepszy silnik np 1.3 ktory ma spalanie jak 1.0 ,ale jest dynamiczniejszy i szybszy ale takie moje zdanie viewtopic.php?f=6&t=16927 zagadaj do bylego właściciela i obeznego jak juz zaloży
Silnik swoja drogą webasto swoją. Nie chodzi mi tyle o obniżenie spalania co o podniesienie komfortu. Zima - 20 stopni przychodzisz i wsiadasz do ciepłego auta. Może ktoś uzna to za przesadę, ale ja jestem pasjonatem.
Dzięki za podpowiedź. Nawet nie wiedziałem że trampek miał webasto.
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)
kolego trzeba przebudowywać układ wydechowy
koszt takiej przeróbki wyniesie ponad 500 zł nie wiem czy warto w tym przypadku
nie lepiej kupić grzane nakładki na fotele i ciepły ubiór
[quote="r-tea"]ima - 20 stopni przychodzisz i wsiadasz do ciepłego auta[/quote] nie do końca
[quote="vwkas18"]kolego trzeba przebudowywać układ wydechowy
koszt takiej przeróbki wyniesie ponad 500 zł nie wiem czy warto w tym przypadku
nie lepiej kupić grzane nakładki na fotele i ciepły ubiór
[quote="r-tea"]ima - 20 stopni przychodzisz i wsiadasz do ciepłego auta[/quote] nie do końca[/quote]
po co przebudowywać.
natomiast komfort wsiadania do ciepłego auta jest pełen luxus.
Co do kosztów to webasto na pewno wyjdzie podand 600-700 zł jeżeli ma być to dobrze zrobione.
jaki typ chcesz mieć webasto: "suchy" - czyli podłączony kanał powietrzny do wnętrza ( możesz coś takiego zamontować w bagażniku), czy "mokry" - podłaczasz pod instalację chłodzeia silnika, jest mniej wydajny, ale ciepły płyn chłodniczy ogrzewa nie tylko kabinę, ale i silnik.(ale pracująca elektryczna pompa wody i wentylator nawiewu, nie wspominając już o samym użądzeniu szybko wydoją akumulator)
nie baw się w żadne patenty z trabanta, garbusa czy zaporożca itp. Stare "zlomy" mogą być w opłakanym stanie.
Są dwie wiodące firmy: Webasto i Ebersprecher, jeśli kupisz używane - to montuj tylko u specjalisty który zna się na rzeczy, spalić auto bardzo łatwo.....
są wersje do diesli jak i benzyny, 12V i 24V....
koszt sprawnego kompletnego używanego urządzenia min 1000 zł + 300 - 500 zł montaż