Plama oleju, nie odpala

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krisby
Newbie
Newbie

Plama oleju, nie odpala

Post autor: krisby »

Witam.
Jak w temacie mam problem z odpaleniem auta. Po włączeniu zapłonu kontrolki świecą, pompa się załącza i po chwili wyłącza, ale nadal słychać pulsujący dźwięk, który milknie po ok. 8 sekundach. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kręci ani przez chwilę. Zauważyłem plamę oleju pod autem oraz mokry od oleju silnik ( od pokrywy silnika w dół aż do paska rozrządu ). Co może być tego powodem?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Zauważyłem plamę oleju pod autem oraz mokry od oleju silnik ( od pokrywy silnika w dół aż do paska rozrządu ). Co może być tego powodem?
prawdopodobnie miałeś zatkaną odmę i wywaliło ci większość oleju, sprawdź poziom oleju (dolej) i zdiagnozuj gdzie wywaliło olej,
odma do przeczyszczenia, (czyszczenie odmy opisane w dziale manuale)
Wyczyść silnik sprawdź czy jakiś bezpiecznik się nie przepalił, jeśli po przekręceniu na rozrusznik jest cyknięcie to spróbuj starej metody, wrzuć 1 i odpalaj bez sprzęgła tak aby skrzynia poruszyła delikatnie wałem i rozrusznikiem, oczywiście druga osoba cię popchnie aby to zrobić, może starter się zawiesił.
Przy takim odpalaniu upewnij się że masz kilka metrów do przodu i nie wycedzisz komuś w auto.
Więcej nie wiem, może ktoś inny pomoże.
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""krisby""]ale nadal słychać pulsujący dźwięk, który milknie po ok. 8 sekundach[/quote]
Może to sygnał ciśnienia oleju jak by padł czujnik.Jaki to sygnał i skąd dociera ?.
k
krisby
Newbie
Newbie

Dźwięk przypomina brzęczenie. Dociera z okolic filtra powietrza. Olej jest na max. Bezpieczniki sprawdzone i jest ok. Zastanawia mnie dlaczego w ogóle nie kręci, jeśli nawet odma byłaby zapchana to by chociaż odpalił. Chyba, że się mylę?
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

To brzęczenie o którym mówisz to pewnie dźwięk przepustnicy. Ale to nie przez to Ci nie pali. Możliwe że masz problem z rozrusznikiem a plamy Polo zostawia swoją drogą. Sprobuj go uderzyć kilka razy jak nie chce krecic. Mogły sie zawiesic szczotki, może bendinks. W Polo także lubi padac kostka stacyjki i dlatego nie kręci wogóle.
k
krisby
Newbie
Newbie

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Tak jak Kamil K napisał uszkodzona była kostka stacyjki. Odma była czysta. Olej gdzieś ucieka przy misce olejowej. Mam się tym przejmować? Bo póki co to niewielkie plamki zostawia.
Awatar użytkownika
lagoc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lagoc »

ja bym naprawił... Uszczelnienie miski olejowej kosztuje ok 80zł a problem z głowy :-)
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Ciesze się ze pomogłem. U mnie tez troche przecieka miska miska ale nie na tyle zebym to miał zamiar robic. Uszczelnianie kosztuje moze 80zł ale sam silikon jakies 10zł i samemu sciaga sie miske, odtłuszcza benzyną ekstrakcyjną i robota zrobiona i ile zaoszczedzone ;)
k
krisby
Newbie
Newbie

No to wszystko już wiem :) Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”