jak sprawdzić cewkę?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dbdariusz
Newbie
Newbie

jak sprawdzić cewkę?

Post autor: dbdariusz »

samochód chwile postoi.... szczególnie jak jest chłodniej nie chce odpalić... myśle czy cewka czy czujnik temereturyy

objawy tak jakby paliwa nie dostarcza.. chwile pokręce pododaj gazu i w końcu zatrybia.... a jak jest ciepło to odpala na dyk

filtr paliwa wymieniony, kopułka, świece też
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

cewkę sprawdzasz, poprzez podłączenie bezpośrednie świecy na cewkę z pominięciem rozdzielacza. Czujnik temperatury omomierzem, pamietaj żeby sprawdzić ten od ECU a nie od zegarów.
[quote="dbdariusz"]
objawy tak jakby paliwa nie dostarcza..
[/quote]
to masz diagnozę
d
dbdariusz
Newbie
Newbie

Post autor: dbdariusz »

a jakie się objawy uszkodzonego czujnika temperatury?
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Przez uszkodzony czujnik temperatury zwykle nie równo pracuje i nie trzyma wolnych obrotów
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: adamoos2004 »

Uwaga. Nie takie hop siup z tą cewką. Jakieś 4 miechy temu miałem problem, że nie odpalał samochód. Spradzone wszystko, świece, przewody, kopułka palec i cewka tym sposobem z wykręconą świecą przystawioną do bloku silnika. Iskra była, samochód nie odpalał. Wymiana cewki na nówkę sztukę rozwiązała moje problemy, więc uważam ten sposób sprawdzania cewki za małowiarygodny.
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

[quote="adamoos2004"]Uwaga. Nie takie hop siup z tą cewką. Jakieś 4 miechy temu miałem problem, że nie odpalał samochód. Spradzone wszystko, świece, przewody, kopułka palec i cewka tym sposobem z wykręconą świecą przystawioną do bloku silnika. Iskra była, samochód nie odpalał. Wymiana cewki na nówkę sztukę rozwiązała moje problemy, więc uważam ten sposób sprawdzania cewki za małowiarygodny.[/quote]
Popieram kolegę, u mnie również takie sprawdzanie cewki nic nie dawało- niby cewka sprawna a auto nie odpalało, dopiero wymiana pomogła. Najlepiej i najskuteczniej jest podmienić cewkę na sprawną, tylko że trzeba mieć od kogo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”