Duże spalanie 1.4 16v 75km

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marco2000
Newbie
Newbie

Duże spalanie 1.4 16v 75km

Post autor: marco2000 »

W moje polówce na pełnym baku robie tylko 370 kilometrow .Czy to normalne spalanie a może mam jakis zepsuty element?
K
Krzysiek_
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Krzysiek_ »

Wszystko zależy od tego w jakich warunkach jeździsz. Czy to tylko miasto czy poza miastem oraz jakie są to odległości pokonywane na raz. Powiem ci że moje polo 1,4 MPI w mrozy i po zasypanym mieście zrobiło mi na pełnym zbiorniku 350 km (aż się za głowę złapałem). Proponuje na razie spokojnie obserwować bo to może jednorazowe spalanie ci takie wyszło.
Awatar użytkownika
adas110780
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adas110780 »

no w sumie to zależy właśnie jak mocno deptasz :)

na dole wejdź w ikonkę mojego spalania, od roku zapisuje tam każde moje spalanie i jeszcze nie miałem tak dużego zuzycia jak u Ciebie, a jeżdżę tylko po mieście, a filtry wymienione masz wszystkie?
Obrazek
moje POLO <a class=\"postlink-local\" href=\"http]Obrazek[/url]
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Moja hardcorowo spalila mi 400 km na baku czyli coś kolo 10 minimalnie ponad. Ale łojona była non stopem po mieście :P [okres cieszenia się modyfikacjami w silniku :D :D :D ] tak to robie okolo 500 km w mieście licząc ze bak ma 45 litrów to wychodzi cos koło 9 minimalnie mniej. I tak od zawsze paliła. Wiadomo w zime auto dłuzej na ssaniu chodzi moze to powodowac wzrost spalania. marco2000 wszystko tez zależy jak mierzysz, czy np mierzysz spalanie od pełnego do zapalenia się kontrolki co w polowce z nia różnie bywa?, czy spalasz paliwo z pełnego do samej suszy jak ja :P Po za miastem powinna ci palić od 5 do 6-6,5l ten silnik jadać prędkościami od 90 do 130 gdzieś.

Posprawdzaj filtry kable zapłonowe świece podłącz pod kompa niech posprawdzają ci sondy lambda czujnik temperatury i czujnik ciśnienia w dolocie.
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

tak jak koledzy wyżej napisali, najpierw napisz nam gdzie jeździsz, ile, jaki masz styl jazdy, czy nie masz żadnych zapalonych kontrolek na liczniku, etc., wtedy będziemy w stanie powiedzieć czy to normalne czy na prawdę jest się o co martwić :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
m
marco2000
Newbie
Newbie

zazwyczaj 70 % trasa i 30 % miasto
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Takie spalanie wydaje mi się być dosyć duże. No chyba, że ostro katujesz Polówkę, grzejesz ją godzinę przed wyjazdem lub stoisz pół dnia w korkach.
Na Twoim miejscu podjechałbym do kogoś podłączyć auto do VAGa, bo szkoda paliwka. Operacja ta nie zrujnuje Twojego budżetu, a wiele wyjaśni.
Nie zauważyłeś dziwnej pracy silnika, spadku mocy lub jakichś dziwnych objawów?
Podaj trochę więcej szczegółów eksploatacyjnych, bo wówczas będzie łatwiej coś doradzić. ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

no to zdecydowanie za dużo...a kontrolka "check" się Tobie nie pali? bo mogłoby to oznaczać, że sonda jest uwalona i źle dobiera mieszankę paliwa, w ogóle napisz czy zapala się Tobie ta kontrolka podczas przekręcenia kluczyka
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
m
marco2000
Newbie
Newbie

tak filtry mam wszystkie wymienione ,ale pare razy miałem problem z zapaleniem mojej polóweczki:(
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Post autor: azvez »

Witam Was Drodzy koledzy z forum.
Miałem taki sam problem ostatnio. Sprowadziłem swoje Polo z Brukseli i w trasie miałem masakryczne spalanie. Mam to samo co Ty, musze dużej zakrecic rozrosznikiem by go odpalić... Byłem u mechanika i dowiedziałem sie ze moze to byc przyczyna w Czujniku temperatury wody, zreszto tak jak kolega pisal mi w moim poscie. Teraz pozostalo mi wymienic ten czujnik samemu, tyle ze musze znalesc go a jestem zielony w temacie, i niewiem gdzie jest, musze dobrac czujnik na wzór, bo w moim sklepie mają różne, z 2 pinami,4... No coz zaraz bede zabierał się do szukania tego cholernego pipka;p A co do Twojego auta moim zdaniem powinienes sprawdzic ten czujnik u siebie bo jak dodales ze ciezko pali to tak jak moj. Jak naprawisz to daj znac jaka była usterka. Pozdrawiam.:) :bye:
m
marco2000
Newbie
Newbie

kontrolka check mi sie podczas odpalnie nie zapala
Awatar użytkownika
adas110780
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adas110780 »

[quote=""marco2000""]kontrolka check mi sie podczas odpalnie nie zapala[/quote]

u mnie też zauważyłem ,że check mi się nie świeci podczas przekręcania kluczyka... Pola chodzi sprawnie, a na vagu nic nie pokazuje?!
Obrazek
moje POLO <a class=\"postlink-local\" href=\"http]Obrazek[/url]
m
moggio22
Newbie
Newbie

Post autor: moggio22 »

Witam, chciałem trochę odświeżyć temat,a ten jest najbardziej zbliżony. Otóż wydaje mi się,że mam za duże spalanie w mieście,jak na ta chwilę w granicach 10 litrów. Powymieniałem wszystkie rzeczy eksploatacyjne, czeka mnie jeszcze tylko rozrząd (auto niedawno kupione). Chciałem zabrać się za sprawdzenie sondy lambda na kompie,ale odczyt jest jakiś dziwny (w procentach), załączam zdjęcie. I tu pytanko czemu mam odczyt w % i jak mam sprawdzić obydwie sondy, czy da się sprawdzić też czujnik temperatury? Błędów nie ma, oprocz egr, ale po nieudanej adaptacji egr przestał się świecić i jeździ się lepiej,mimo błędu w sterowniku.

Obrazek

Może ktoś pomoże, tematów o egr i sondzie jest pełno i nie wiedziałem który wybrać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”