Po przegladzie ==> nie przeszedl, kilka wymian

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VolksWagenAlesKla
Newbie
Newbie

Po przegladzie ==> nie przeszedl, kilka wymian

Post autor: VolksWagenAlesKla »

Witam wszystkich,

Wczoraj bylem z Polówką 6N na przegladzie no i niestety jest kilka rzeczy do wymiany.Nie ukrywam,ze zalezy mi na jak najnizszych kosztach naprawy,bo obecnie kiepsko z finansami.
Mianowicie to co do wymiany:
-amortyzatory osi tylnej - bede wdzieczny za polecenie jakis w miare dobrych i tanich, czy trzeba wymieniac wtedy oprocz amora,sprezyne i jeszcze ten jeden element ktorego nazwy nie pamietam?:)
-hamulec osi tylnej postojowy (brak strona lewa) - ??
-hamulec osi tylnej zasadniczy (wysoka różnica w sile hamowania) - tutaj trzeba wymienic bebny,szczeki?
-reflektory przednie oba - wystarczy wymienic uszkodzone szklo.

Co do amortyzatorow to po przestudiowaniu forum wezme chyba gazowe z KYB widzialem tez jakies Krafta.
Kompletnie nie znam sie na samochodach :) ale to chyba widac :P
Bede wdzieczny za pomoc :)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

gosc sie nie mial czego czepic to sie amorow tylnich czepil jak w kazdej polowce. u mnie bylo to samo. PEwnie chcial w lape i dlatego ciebie nie puscil.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Nie nio jak nie masz hamulcow sprawnych oraz oswietlenia to nie ma co sie dziwic. Wymien lampy oraz tylne szczeki. Sprawdz linke i wyreguluj naciag jak juz wymienisz wszytsko. Ma nadzieje ze bebny sa jeszcze w miare okej. Mozesz odpowietrzyc hamulce tez tak na wszelki wypadek. Amorki keyaba sa bardzo dobre i dosc dlugo wytrzymuja.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja tam jeżdżę do takiej stacji że nie sprawdzają dodatkowo zużycia amorków, tylko trzepaki ale bez amorów i mam problem z głowy.
Co do hamulców to nie kupuj na razie najpierw odkręć i zobacz w jakim stanie są może wystarczy tylko podciągnąć ręczny i będzie, ja do dziś mam komplet do tyłu kupiony bo myślałem że hamulce poszły a okazało się że tylko poczyścić trzeba było i wyregulować okładzin jeszcze ponad połowa...
Bębny najwyżej przetocz albo wymień co wyjdzie ci taniej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
j
jastrzebskikrzysztof
Newbie
Newbie

Post autor: jastrzebskikrzysztof »

ja ostatnio kupiłem amorki gazowe bilstein ze sklepu internetowego zawieszenia.pl i wyszło mnie to 225 zł z kurierem, taniej niż na allegro
no i jeszcze odboje z osłonami wymieniłem za 45zł. Przy przeglądzie w sierpniu wyszło że prawy amorek miał 20% a lewy 30%. Teraz po wymianie jazda jest juz o niebo lepsza. Sama wymiana jest banalnie prosta 1.5h, 2 piwka i po remoncie.

problem z hamulcem tylnym też miałem, zapiekł mi sie przy lewym kole cylinderek, wymiana i po sprawie.
V
VolksWagenAlesKla
Newbie
Newbie

Post autor: VolksWagenAlesKla »

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi ;)
Trzeba sie zajac zamawianem amorow no i podjechac do mechanika. Z tego co czytalem to jednak cale refletkory trzeba wymienic bo szoda zachodu bawic sie w odklejanie samego szkla (trzeba bedzie na gieldzie jakies uzywki kupic albo allegro).
Hamulce no to jednak mechanior bedzie musial zerknac bo trudno stwierdzic po samym opisie co jest nie tak.
Jeszcze raz wielkie dzieki.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

można kupić takie zamienniki nawet to wygląda firma Depo, za około 80 zł kupisz jeden, no albo z allegro można tam spokojnie znaleźć używki albo i nówki różnych producentów jak i oryginalne hella
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote="VolksWagenAlesKla"]Z tego co czytalem to jednak cale refletkory trzeba wymienic bo szoda zachodu bawic sie w odklejanie samego szkla (trzeba bedzie na gieldzie jakies uzywki kupic albo allegro). [/quote]

Ja kupiłem parę nowych kloszy za 40zł, rozklejenie też nie trwa długo, przy okazji można zrobić od razu smoked front na przykład :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”