coś stuka cyklicznie pod maską

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
McGrady
Początkujący
Początkujący

coś stuka cyklicznie pod maską

Post autor: McGrady »

Witam, chciałem się was zapytać czy tak ma być czy już poprostu zużywa mi się jakaś część. Otóż nie zawsze ale coraz częściej coś cyka pod maską (mniej więcej w którym miejscu zaznaczyłem na zdjęciu - jest tam coś wyglądającego na jakiś zaworek) zazwyczaj jest to słychać gdy stoję w miejscu na biegu jałowym. czasem na zimnym a czasem na ciepłym silniku. Czy tak powinno być ?

Obrazek
Awatar użytkownika
IgorJG
Początkujący
Początkujący

Post autor: IgorJG »

mi też tam ostatnio cykało. Dołączam się do pytania.
Memory Red Metalic Power

moja córa --> viewtopic.php?f=29&t=11330
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

tam nie ma co cykac... moim zdaniem wydaje Ci sie ze to tam...ale tam nie ma nic oprucz speudo termostatu... moze Ci cykac cos na pasku wieloklinowym...albo rozrzad... moga to byc samoregulatory... bo u mnie to np one klekocza...ael jak sie rozgrzeje to ustaje.
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Tam jest czujnik temperatury który na zimnym zamyka dolot zimnego powietrza jak sie zagrzeja to otwiera zimne i miesza z ciepłym być może urwała sie jakaś część i ci puka zdemontuj to i bez tego posłuchaj,ale przypuszczam że ci stuka jakaś szklanka popychacz hydrauliczny a ty to tam umiejscowiłeś do takich rzeczy ja osobiście używam steteskopu lekarskiego zawsze trafna diagnoza.
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

akurat zaznaczyłem orientacyjnie, możliwe że stuka coś niżej i nie jestem w stanie tego wysłuchać, na pewno to nie jest ta czarna część zaznaczona, ja mam tam jak mówie coś w rodzaju czujnika, zaworka etc. ostatnio kolega się przysłuchiwał i mówił że możliwe że to szklanka ale pewności nie miał. Więc jak to lepiej sprawdzić ? a jeśli to szklanka to jaki koszt ?

co do rozrządu to byl on wymieniany jakieś 500km temu i przed wymianą też stukało, filtr powietrza i oleju także wymieniony.

taki OT: dziadek13 masz takie samo polo jak i ja. Też wersja XXL 1,4 AKV
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

lekkie stukanie samoregulatorow jest chyba normalne...z tego co mi wiadomo... one sa hydrauliczne... i jak sa zimne moga sobie stukac...jak sie nagrzeje silnik troche cichna... ale co do fachowych rad to nie mam pojecia...mi to nie pzeszakdza bo wiem ze to nie usterka:P
Obrazek

D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

A no takie samo tylko ze wspomaganiem i za szybko by ci szklanki zaczeły stukać olej jaki masz syntetyk półsyntetyk czy mineral ? te regulatory nie lubią minerala zatykają sie jest na to taka sprawdzona rada dobrze przegonić auto wtedy jest rzadki olej może przeciśnie zatkane kanaliki powinno pomóc.
Obrazek
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Wymieniałem rok temu w swoim polo popychacze zaworów ale nawet teraz jak jest bardo niska temperatura to lubia zaklekotac ,jesli auto sie rozgrzeje jest wszystko ok.Proponuje Ci ewentualnie zalac silnik pułsyntetykiem jest żadszy niz mineral który nie zaciekawie znosi niskie temp.Przyznam że ja sam smigam na mineralu ale mi stukot nie przeszkadza poprostu te silniczki już tak maja.Za popychacze zapłaciłem około 200zł i tu Ci od razu poweim nie oszczedzaj na tym bo jesli wsadzisz byle jakie to moment i zaczn a znowu stukac.Usiebie mam prawdopodobnie szkalnki Febi.Wymiana kosztował mnie nie dużo, przy okazji wymieniałem napinacz paska rozrządu i zapłaciłem 150zł razem z wymiana popuchaczy .Z tego co mi wiadomo aby sprawdzic czy stukaja popychacze należy odkręcic korek wlewu oleju i przystawic ucho podobno to sprawdzona metoda :) .
RUMAK
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Jeżdżę na półsyntetyku Mobil1 10W40. Samochód teraz ma 165 000 przebiegu, ostatni raz w Niemczech byl w serwisie gdy mial 143 tysiące i zalali mu syntetyka Castrola. Ogólnie to silnik nie klekocze, nie słysze jakiegoś klekotanie czy gorszej pracy silnika, chodzi cicho równo. dźwięk wydobywa się jakby z boku a nie z silnika. i jest takie... cyk cyk cyk cyk cyk cyk....
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

moze sprobuj nagrac?
Obrazek

m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Sprawdz czy dzwiek nasila sie jak zwiekszysz obroty silnika. Kumplowi cykala pompa wody. Wymienil i po problemie.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

pompa wody jest założona nowa. była wymieniana razem z rozrządem.

Jednak się pomyliłem, dziś z rana gdy odpaliłem go na zimnym i posłuchałem to jakby dochodziło to z silnik - pod silnika - takie odczucie...
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

A nie cyka wam to
Obrazek
(Zdjęcie Dziadka13)
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

no dokładnie. moje początkowe wrażenia były takie że to właśnie to stukało. Co to jest ?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Popatrz.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”