[6n2] Kontrolka Check co oznacza ten błąd

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

[6n2] Kontrolka Check co oznacza ten błąd

Post autor: Barciech »

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem 6n2 GTI , zapaliła mi się ostatnio słynna kontrolka CHECK.
Jako że posiadam interfejs VAG to podłaczyłem i uruchomiłem pełny test Auto-Scan , wyskoczył mi tylko jeden błąd a dokładnie :

Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 036 906 033 D
Component: 1.6l/4V SIMOS3 00HS3512
Coding: 00031
Shop #: WSC 00788
WVWZZZ6NZ1Y071461 VWZ1Z0Y0719053
1 Fault Found:
16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
P0172 - 35-00 - -
Readiness: 0010 0101

mam również Polski VAG i na nim wyskakuje mi takie coś :

ObrazekObrazek

po skasowaniu błędu i w Vag-Com i w Polskim VAG błąd znika lecz po kilku zapaleniach i krótkiej jeździe dalej się zapala i wyświetla ten sam błąd. Przeczytałem wiele tematów na Tym forum oraz na innych i myśle że może to być sonda lambda , czasami jeszcze auto na wolnych obrotach szarpnie a raz zdarzyło mi się że na wolnych obrotach sam zgasł , zauważyłem że mam 2 sondy jedna w kolektorze a druga za katalizatorem.
Jeśli ktoś się z czymś takim spotkał to proszę dać znać , lub wytłumaczyć chodziasz gdzie szukać przyczyny albo jak ką lepiej określić posługując się Vagiem , powiem szczerze że jedyne co to potrafie odczytać nim błedy i skasować ale nic pozatym , pozdr Bartek
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Zerknij co się dzieje z sygnałem z sondy.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

czyli sprawdzić w vagu grupę 030 (gotowość sondy lambda) i 031 (napięcie sondy lambda) tak ? silnik z tego co wiem ma być nagrzany , jeśli o to chodzi to jutro sprawdzę i napiszę chyba że jakąś inną rzecz jeszcze sprawdzić w vagu
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Zrób screen'a przebiegów napięcia.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

Chwile dzisiaj posiedziałem w aucie i w miare możliwości posprawdzałem kilka rzeczy ale niestety nic z tego nie wnioskuję.

Silnik rozgrzałem do prawie 90 stopni , włączyłem w Vag-Com grupę 1 , 31 i 32.
Oto zrzut ekranu :

ObrazekObrazek

i filmik do tego zrzutu jakość słaba ale pod koniec przybliżyłem i widać jak sie parametry zmieniają ( kręcone tel )

http://www.youtube.com/watch?v=7y_ZbSCegik

a tutaj Log do tego :

http://rapidshare.com/files/322266079/L ... 2.csv.html

niestety ja się nie znam na tym dlatego liczę na jakąś pomoc,

Aha po tych testach wywaliło mi też jakiś błąd 16705 , zrobiłem też screen , jak wykasowałem te błędy to tylko po jakimś czasie pojawia się ten 16556 Fuel Trim...

ObrazekObrazek

z góry dziękuję za pomoc Bartek
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Sądząc po tym, co zamieściłeś lambda leży - dla pewności podeślij jeszcze z Polskiego Vaga: blok pomiarowy - chyba 7 - tak, żeby było widać wykres napięcia z sondy w Voltach (a nie korekcję Lambda w procentach) i zrób screen'a.

Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

ok dzięki za odpowiedź , dzisiaj jeszcze zamieszcze screena , pozdr
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

Już po testach wygląda to następująco:

Silnik rozgrzany do 92 stopni

Wartość oscyluje cały czas w granicach 0,68V do 0,72V , po dodaniu gazu wskakuje na 0,95V później opada na 0,5V i wyrównuje się do poziomu 0,68-0,72V i tak się wacha w tym przedziale

ObrazekObrazek

Po skasowaniu błędu 16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank1 , i ponownym odpaleniu auta sonda przybiera wartości 0,08V do 0,12V i w tym zakresie się wacha po dodaniu gazu wskakuje na 0,95V i spada do zera a później normuje się na poziomie 0,08-0,12V i tak zostaje.

ObrazekObrazek

Jeśli jest to wina sondy to której tej przy kolektorze czy tej za katalizatorem bo mam dwie , oraz co dokładnie wynika z tych testów , w Polskim VAG Blok 7 jest nieczynny sonde testowałem na 36 bo tak doczytałem na necie, pozdr
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Pierwsza sonda.
Sprawdź jeszcze zasilanie grzałki sondy i samą grzałkę.

Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

a jak to dokładnie sprawdzić ?? wizualnie wszystko gra nic nie wisi kable ok wtyczka dobrze siedzi
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Sonda cztero, czy pięcio przewodowa?

Zapytaj forum i googla. Internet aż kipi od informacji na ten temat.

Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

Spoko dzięki za informację , będe szukał sondy , u mnie jest 5 przewodowa, jak ogarnę ten problem to opisze na forum , jeszcze raz dziękuję za info i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Sprawa jest prosta i już była na forum - nawet z 5-cio przewodową sondą, więc spokojnie sobie poradzisz.
Daj znać, jakie wyniki!

Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Barciech
to ty ostatnio dzwoniles do mnie ? :) mialem wystawiony silnik z gti 6n2 i kilka gratow na allegro, dzwoniles mowiles ze jestes z jaro i odbierzesz sonde osobiscie jak cos ? :)
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

no nie dzwoniłem tylko pisałem , tak to ja , pozdro :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”