[9n] Ile Wam spala? - (za)duże spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kabarek
Newbie
Newbie

[9n] Ile Wam spala? - (za)duże spalanie

Post autor: kabarek »

Witam,
Mam problem z za dużym spalaniem mojego polo.. na trasach kilku kilometrowych na swoim komputerku nie pokazuje mniejszego średniego spalania niż 18l/100km. Czasem ciężko zejść poniżej 22.. a gdy się widzi, że średnie spalanie to 30l/100km, to się płakać chce :) ostatnio jeździłem tylko krótkimi kawałkami po mieście, i po zatankowaniu 10 litrów przejechałem na tym niecałe 60 km! (od zapalenia rezerwy, do ponownego zapalenia rezerwy :/)

Na trasie kilkunastokilometrowej spalanie przy ekonomicznej jeździe wynosi ok 6-9 l/100km. Tu wydaje się być chyba ok.

Pierwsze co zauważyłem, to po wymianie kilku podstawowych części (w tym pasku rozrządu) w vag zaczął wyświetlać się błąd o uszkodzeniu przepływu recyrkulacji spalin /za duży przepływ (błąd nr 16786).. Jednak nie wiem, czy może mieć to coś z tym wspólnego. Oprócz tego, mam wrażenie, że ostatnio moje autko dość mułowato rusza. Jednak to być może przez zimę.

PS. więcej błędów vag niż ten o spalinach nie wykrywa
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

Większe spalanie może być spowodowane złym ustawieniem paska rozrządu ( ale nie jestem expertem ) :niewiem:
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

moja pola 1.4 '02 rok, przebieg 91 tys., pali mi średnio, przy mojej dynamicznej jeździe 6,7l na 100km :thumbsup:
P.S
Po wymianie rozrządu nie zauważyłem zwiększonego spalania, wszystko jest tak samo jak przed wymianą ;-)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
s
sebastianostan
Newbie
Newbie

Post autor: sebastianostan »

Moje Polo pali około 8-9 litrow w miescie,w trasie wyglada to duzo lepiej bo jest okolo 6 litrów.widzę że to nie tylko ja mam taki problem.....byłem tylkożeby srawdzili mi na komputerze czy wszystko ok,ale tam nic nie wykryło....
s
sebastianostan
Newbie
Newbie

Post autor: sebastianostan »

a moze Twój poblem jest w sondzie lambdzie??
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”