Ściąga mi samochód po wymianie opon na zimówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Ściąga mi samochód po wymianie opon na zimówki

Post autor: wiatrak84 »

Witam! Niedawno zakupiłem Polo (6N) Classic 1,4 AEX. Jestem tu nowy i szukam pomocy. Chodzi o to iż parę dni temu założyłem nowe opony zimowe w rozmiarze 175/64 r 14 na wszystkie 4 koła w swoim autku i od tego czasu auto ściąga na prawą stronę, a żeby jechać na wprost muszę delikatnie mieć skręconą w lewo kierownicę. Zaznaczam ze przed samą zmianą opon, na letnich auto zachowywało się zupełnie normalnie jechało na wprost. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Koła oczywiście wyważone opony nowe gumy tuleje wahacza wymienione wcześniej. Sprawdzić jeszcze raz opony czy od razu lecieć na zbieżność, geometrię.?? :niewiem:
c
cfk
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cfk »

ja tak mam tylko na odwrot - na letnich sciaga na zimowych git i przyczyne upatruje chyba w wywazeniu kol
Bo czerwone jest szybsze

cFk
L
LeMaNeK
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: LeMaNeK »

daj jeszcze raz opony do wywarzenia i bedzie git :good:
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

A jeszcze sprawdz cisnenie, czy gdzies nie masz za malego. Przy roznicach cisnienia w kolach potrafi naprawde ciekawie nosic autem na boki.
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Też mi się tak wydaje bo jak jechałem na wymianę ok 20 km autko leciało jak po szynkach a po wyjeździe ciągnie go do rowu na prawo. muszę szybko działać bo szkoda by było zimówek bo szybciej się zużyją.
Jutro pojadę bo jak dotąd z braku czasu nie byłem niech sprawdzą. Może ktoś jeszcze ma jakiś sensowny pomysł. Oponki były pompowane azotem ale to chyba nie ma znaczenia dużego czym. Ciśnienie mierzone idealnie takie samo na obu kołach. A tak na marginesie to jakie powinno być prawidłowe ciśnienie przy tym rozmiarze przypominam 175/65 R14?? mam 2.1 na wszystkich kołach
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

dobre masz ciśnienie ja też na takim śmigam, kuknij sobie na klapkę wlewu paliwa tam są opcje opon i sugerowane ciśnienia,
co do sciągania to raczej geometria się kłania możesz mieć koło od strony regulacji drążka za bardzo rozjechane na zewnątrz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Walnę offtopa
wiatrak84 ci ja tam dobrze widzę OP z przodu? Witam kolejnego classica 6K. Do tego butelkowego.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

sprawa prosta jak rypanie.Do wymiany opony.Czasem się tak zdaża,że podczas wpadnięcia w dziurę pęka w oponie opasanie,kord tekstylny.Wtedy opona zmienia swoją średnicę zewnętrzną i dlatego ściąga.Przerabialem temat w swojej poli,wyważenie nie nic pomoże.Czasem pomaga zamiana opon z tylu na przód,ale tego nie polecam,bo wciąż jeździmy na uszkodzonej oponie.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, 14:50 przez Łojek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

Post autor: doman »

tak jak pisze Łojek, przerabialem to samo u siebie...

letnie opony kupilem uzywki niby bierznik w miare ale jednak lekko mi sciagalo... stwierdzilem ze pewnie zbierznosc sie przestawila od naszych polskich dziur :/, ale jednak po zmianie na zimówki okazalo sie ze auto jedzie prosto... i co...? i okazalo sie ze w letnich mam zdeformowane/pekniete druty i opony do wywalenia, objawiać sie może jeszcze tym ze kierownica drży.

wywazanie nic nie da ........ co lepszy wulkanizator, powie ci ze opony do wymiany, ten co chce na tobie przyciąć, w okresie wymian na zimówki (kolejki) skasuje za wyważenie i nic nie powie;)

pozdro
Polo 9n0
Touran 1T0
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Doman, Łojek - kolega ma nowe opony

wiatrak84 sprawdź sobie jeszcze raz ciśnienie, a przede wszystkim czy koła są porządnie dokręcone jak nie pomoże to pozostaje sprawdzenie zbieżności :-D
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Jakie opony Kolega kupił?Wg mnie to nie wina geometrii tylko jak pisałem wcześniej ogumienia.Spróbuj zamienić miejscami opony przednie i tylne,po stronie na która Cię ściąga...
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Zamieniłem koła już miejscami. Przód tył najpierw prawa strona, później lewa i jakby coś się poprawiło (może jestem już przewrażliwiony) znoszenie na prawo jest minimalne ale jednak odczuwalne. Zimówki są kierunkowe wiec nie mogę zamienić prawa na lewą i lewa na prawą choć może na próbę?? co o tym myślicie??

Artpolo tablice zapomniałem zamalować bo są od poprzedniego właściciela jeszcze. Mam tylko taką fotkę - muszę zrobić nową i będzie git, teraz jest już OGL ale także opolskie ;). Jak już pisałem jestem na świeżo z Polo jak i z forum wiec wybacz te małe niedociągnięcia.
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Gdzie kupiłeś oponki? Jakiej marki?
Podjedź do nich i powiec o co kaman, powinni Ci wymienić na gwarancji.
Skoro na letnich było ok, to wg mnie tylko i wyłącznie wina opon.
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

oponki polskiej produkcji Dębica, letnie też Dębice ale jeździło się dobrze i prosto przede wszystkim!!!
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Podskocz do zakładu, który Ci je zakładał.
Niech założą letnie i pokaż im, że z geometrią jest wszystko ok.
Wina po stronie opon...
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”